Det har forstar bara var Mandarin grupp

Crystal: " Xia qi means to play chess"
Mel: "So I can use the word for play for example to play computer games?"
Crystal: "No, then you have to use another word for play"
Sandra: " Yes, but be careful. Don't use the play for rodshaped games..."

Förklaring (till er andra):
I de flesta fall, när man pratar kinesiska sa maste man använda sk. "measure words", vilka är ord man sager efter exempelvis ett verb eller ett substantiv. Dessa ord delas upp i olika kategorier: mease words för böcker/ "rodshaped items"/tidningar/saker med handtag osv., vilket gör att det finns hundratals ord att lära sig och kategorier är alltid lite halvskumma. Exempelvis sa räknas pennor under "rodshaped items"...

Mr. Bean- en succe

Mandag, vilket betyder ny vecka och nya lektionsplaneringar. Den har veckan ar det Mr. Bean som galler och en Mr. Bean lektion med froken Ma Li ser ut som foljande:

1. Introduktion temat/ vack intresse: lat eleverna prata om temat "semestrar och hotell" alt. prata om min senaste semester.
2. Introducera nya ord: skriv upp olika kategorier pa tavlan som har med hotell att gora (ex. "documents", "places", "things we do", people") och lat eleverna anvanda sin ordbok for placera olika ord i ratt kategori (ex. "reception", "bellboy", "to check in").
3. Ova uttal, betydelse intonation: sag orden och lat eleverna upprepa. Sedan far de forklara orden pa engelska for att vsia att de forstar. Fragar ocksa fragor hela tiden for att forsakra mig om att de hanger med.
4. Introducera Mr. Bean kort
5. Dela ut fragor: ge eleverna nagra minuter att lasa igenom fragor om avsnittet " Mr.Bean in room 426 part  1" som  de ska se.
6. Se avsnittet: 15 min movie- time.
7. Svara pa fragor: ge eleverna tid att diskutera fragorna tillsammansi mindre grupper. Ga runt och hjalp till och lyssna.
8. Diskutera: lat hela klassen diskutera filmen och ratta svar pa fragorna.

Har haft en lektion idag, vilket faktiskt gick stralande. De absolut alskar Mr.bean och jag har aldrig hort dem skratta sa mycket. Vissa skrattade sa dem grat och alla var helt inne i filmen. Hade svart att halla mig for skratt nar alla satt och gapskrattade. Det var ocksa ett mycket bra satt att fa alla elever att prata eftersom de alla gilalde filmen och hade nagot att saga om dem. En av mina basta lektioner hittills, helt klart...

Nu har jag bara 3 lektioner kvar, wiho.


För att jag träffade en vän för livet i Beijing...



Kommer du ihag det här ögonblicket i taxin? Önskar att jag kunde trycka pa paus...

"It's so interesting" borde förbjudas


Jag och mina domar-kollegor

Hade en riktigt rolig Lördag. Förmiddagen spenderades i en skola brevid Rices (var kontaktpersons) kontor där jag, Mel och Blandine var domare i en engelsk tävling för skolans middle school- elever (runt 13 ar). Vi dömde första kvalomgangen, dvs. da alla elever som vill kan delta. Tävlingen gar till sa att eleverna kommer in en och en till olika klassrum. I varje klassrum sitter en foreign judge och tva kinesiska domare samt en sekreterare. Eleverna har sedan tva minuter pa sig att presentera sig själv och sedan turades vi domare om att ställa olika fragor samtiigt som vi fick fylla i en lista med olika kriterier och skriva ner poäng.

De flesta deltagarna var riktigt nervösa, pratade i 110 km/h och man märkte hur de kunde varenda ord i sin presentation utantill (som de fördmodligen inte ens hade skrivit själva). Ofta berättade de vilka ämnen de tycker om i skolan, lite om sin familj och deras bra samt daliga egenskaper. När vi sedan kom till själva "utfragnings-delen" var det alltid lika kul att höra deras svar, som i 99% av alla fallen var "It's so interesting".
Vi domare fick alla ett häfte med olika fragor vi kunde ställa (som var skrivna pa en riktigt dalig engelska), vilka var lite halvknasiga. Fragorna var allt i fran "Does your father smoke?" till " Have you ever said hello to a stranger on the street?" och dessutom var det alltid ja/nej-fragor, vilket inte gav sa mycket. Varje gang vi domare ställde fragan "Why do you like English/think that's important/want to become a doctor?" fick vi alltid svaret..ja gissa vad?! "It's so interesting..." förstass...

Det bästa var när den sista eleven, en tjej (13 ar) sa " I'm very lovely, but the other students in my class don't think I'm lovely" under sin presentation och fick följfragan "What do the other students think about you?". Da sa hon "Hm..they think I'm interesting", den andra domaren fragade da " What do you think about them?" och svaret blev "I think they are interesting too". Klockrent, en bra sammanfattning av dagen!

Det var ocksa roligt när framförallt en av de andra kinesiska domarna ställde fragor- jag förstod knappt fragan själv! Hon fragade bland annat: "Do you like spott?", vilket skulle betyda sport. Var svart att halla sig för skratt ibland, men var tvungen att försöka vara seriös. Ibland är dock Kina "sooooo China" som alla ttc:are säger, vilket inte minst märktes när vi bedömde eleverna. En tjej som knappt kunde prata engelska fick full pott av en av de kinesiska lärare och jag kunde verkligen inte första varför tills hon sa "Oh she's so cute, she is the daughter of one oy my friends". De andra domarna var  dock riktigt gulliga och trevliga sa vi hade det väldigt kul tillsammans. Vi bytte nummer och ska försöka ses nästa helg och sa ska d elära mig att göra dumplings. Jippi!

Kvällen avslutrades med middag, mandarin lektion hos Crystal (som bjöd pa hemgjorda dumpling-mums!) och sedan kvällsfika pa Starbucks med Johanna, Kira och Mel. Det är pga. av min stora cappucino som jag sitter framför datorn istallet för snosar i sängen, är inte van med koffein längre sa far en riktig energi-kick när jag dricker kaffe.

Hur som helst, dags för lite film och riktig choklad (med utropstecken) som mamma skickade fran Sverige. Vilket ögonblick, att öppna förpackningen och känna doften av choklad. Wow!




Rusning pa kontoret




Poserande- Pat, Sophie, Mel och jag pa kontoret

Idag har vi haft en riktigt bra dag. Sverige-lektionerna gick bra och ar valdigt uppskattade, i slutet av lektionen säger de ofta " teacher, don't stop" och det kanns som ett bra betyg. Har en power-point med bilder som jag visar och haller lektionen kring. Da och da far de uppgifter att göra, ex. att jämför svenskar med människor i Kina och jag försöker hela tiden ha en öppen dialog och fa dem att delta genom att fraga fragor mm.

Fler och fler elever har börjat komma förbi vart kontor när de vet att vi tycker det är kul med besök. Idag har vi exempelvis haft underbara Sophie och Pat pa besök och det är alltid lika kul att prata med dem!
Ar riktigt haftigt att se hur Sophie har utvecklas under 6 veckor fran att ha varit blyg och inte saga ett ord pa engelska till att bli självsäker och tom. kan skämta med oss. Riktigt kul att se!

Just nu sitter jag och läser igenom deras sma uppsatser om "the spring festival". Nar jag pratar om Sverige far de äldre sedan till uppgift att skriva och berätta för mig hur de firar "the spring festival" och de far även jämföra det med hur vi firar jul. Texten jag läser nu handlar om hur man gör olika Dumplings med sma bilder och beskrivning, vilket är kul att läsa!

Nu har jag snart lektion..! Kram



Hela familjen Mǎ

Igar tyckte Crystal att det var dags att ge kinesiska fornamn till alla i min familj eftersom de kommer hit om en manad. Har ar Crystals namnforslag (som alla av nagon anledningar ar anknytna till naturen):

Cecilia
Lán 蘭   hela namnet blir alltsa -->Mǎ Lán 馬蘭
 
vilket betyder orkide.
 
Pappa
Yang 洋 (2 tonen, samma som Cissis ton over a:et fast over a:et, dvs. ett streck uppat).
 
vilket betyder hav.
 
Mamma
Lin 林 (2 tonen, samma som Cissis ton a:et fast over i:et, dvs. ett streck uppat).
 
vilket betyder skog.

I Kina sager man efternamnet forst och sedan fornamnet. Sa har har vi hela familjen Mǎ...


Ps! Ska se till att fixa ett kinesiskt namn at lilla Texas ocksa.

Namnbyte pa bloggen

Jag maste erkanna att jag aldrig anvander mitt vackra kinesiska namn Qiu Lì lì, utan bara anvander mitt roliga och halvknappa namn Ma li. Varfor?

Jo, var larare Crystal gav mig det namnet och i borjan tyckte jag inte alls om att ga under namnet "vacker hast", men eftersom hon kallar mig Mali hela tiden sa har jag sa smaningom borjat vanja mig vid namnet. Dessutom kunde jag omojligt saga att Mǎ (vilket betyder hast) art fult, eftersom Crystal sjalv heter det i efternamn.

Sa dags for namnbyte pa bloggen..

Hejda 秋 莉莉 (Qiu Lì lì) och hej 馬丽 (Mǎlì)

Kommer dock fortfarande behalla mitt fina namn Qiu Lì lì som ett inofficiellt namn haha.

Om att vara lärare i Yucai school

Sahär ser en typisk dag ut pa jobbet:

06.50 blir vi upphämtade utanför vart "living campus" i Hunan av var skolbuss och sedan vi aker tillsammans med de andra lärarna till skolan, vart "teaching campus" i Fushun. Efter en riktig skumpig aktur, cirka 40 minuter kommer ar vi framme och da gar vi till skol matsalen där det serveras frukost. En frukost pa Yucai bestar av varm mjölk (riktigt gott), kinesiskt bröd (vita bullar med vanilj- eller bönfyllning), risgröt (ris i varmt vatten), stekt ris, ägg och friterade grönsaker, stekt potatis och möjligtvis överkokt ägg. Varierar lite fran frukost till frukost, men jag och Mel kör stenhart pa bröd och varm mjölk (plus havregryns gröt för min del).

En frukost ser ut sahär: 1001 bullar och varm mjölk

11.18 ringer klockan (som är en överdrivet lang ton) och det betyder att min första lektion börjar om tva minuter. Tva minuter senare ringer klocka nummer 2 och jag ska da befinna mig i klassrummet och börja min första lektion för dagen. Dagarna här är uppdelade i 8 lektionspass: lektion 1 börjar kl. 7.40, lektion 2 kl. 8.30 osv. Jag börjar oftast dock inte undervisa förrän 11.20. Har cirka 4-5 lektioner om dagen, vilket betyder 5* 40 min lektionstimmar. Förmiddagarna spenderar jag genom att planera dagens lektioner (dvs. skriva lektionsplaneringar och kopiera uppgiftsblad) eller rätta uppgifter jag lämnat ut.

12.00 är lektionen slut och det är dags för lunchrast (tom. 13.35). När klockan är 11.58 ringer första tonen (överdrivet lang ton igen) och da har man tva minuter kvar att avsluta lektionen innan klocka nummer 2 ringer. Lunch äter vi med middle school eleverna (de jag undervisar) och vi har en egen avdelning där lärarna sitter och äter. I matsalen gar vi och hämtar mat framme vid luckor och alla lärare far alltid ga före eleverna. Tva nylagade rätter serveras av personalen, sedan finns ytterliggare fem rätter som man far ga och hämta själv. En vanligt lunch kan se ut som följande: kycklingklubba, nudelratt, potatisgryta, sotsur kottratt, soppa och varmtvatten till dricka.

13.30 borjar lektionerna igen och forsatter hela eftermiddagen.

16.00 ringer klockan for sista gangen och 16.30 lamnar bussen skolan. Det finns tva olika lararbussar, den ena gar forbi vart living campus och den andra kor in till stan. Nar vi har kungfu och mandarin lektioner tar vi darfor bussen mot city, vilket betyder en nagot lange resvag och Interternal suck. Efter ungefar en 40 minuter med skon, avslappnande musik far vi dessvarre battre teckning och busschaffisen slar pa Internaral (den varsta radio-show som finns). En gubbe skriker och skamtar pa kinesiska och sa spelar de signatur-melodin "Inter inter interternal" var och varannan sekund.

Sedan fortsatter dagen middag och sedan antingen kungfu, mandarin lektion, filmkvall eller liknande.



Varje vecka undervisar jag vanligtvis 14 klasser. Tva av dessa (vilka rakar vara mina favoritklasser) har jag tva ganger i veckan, vilket betyder cirka 16 lektioner. Schemandringar hor dock inte till ovanligheten: igar kom jag till ett klassrummet dar jag skulle undervisa och upptackta att det var tomt. Nar jag sedan gick till de kinesiska lararnas kontor och fragade vart mina elever hade forsvunnit fick jag reda pa att de hade lakarkontroll- sa kinesiskt- och ingen berattar det for mig. En annan gang kom de till Mels och mitt kontor och sa att jag skulle ha en extra-insatt lektion och jag hade endast en minut pa mig att forbereda mig. Forra veckan andrades schemat pga. att de aldre eleverna var tvugna att skotta. Sa som ni marker ar jag van vid att ha ett rorligt schema!

Till skillnad fran flera av de andra deltagarna i andra skolor har jag och mel total frihet var det galler vara lektioner och vi har inga temat vi maste undervisa om, vilket har bade en for- och nackdelar. varje vecka maste vi dock skriva ner vara lektionplaneringar (valdigt detaljerade sadana) i var lilal blaa bok som ska lamna sin i slutet av terminen.

Sa det var en liten uppsats om hur det ar att vara larare har, MEN jag far ju inte glomma att namna att man som larare pa Yucai school far 45 kg applen (Mel och jag raknade ut det idag) VAR!! Ha.

Snow? Hello?

Här sitter vi med julljus tända (fran Ikea), julmusik, juldekorationer, har pa oss tomteluvor och glitter, skriver julkort och sjunger julsanger

S: " Everyone must think we are crazy now.."
M: "But hey, what should we do when there is snow? Hello?"



Jag vill ha mer jul, ge mig..mer jul

Julen har kommit till Shenyang. I stan har de hängt upp julpynt och de har börjat sälja juldekorationer i de större köpcenterna. Därför bestämde Mel och jag oss för att ha en riktig jul helg- även om vi var en vecka för tidiga- eftersom vi inte kunde halla oss. En decimeter snö, klarbla himmel, 5-10 minus, juldekorationer i stan, jul-latte pa Starbucks, pepparkakor fran Ikea. Kan det bli bättre?

Sa vi tog bussen till Wu ai och handlade en hel del julpynt sa att vi kunde dekorera vart kontor och vara lägenheter. Vi köte allt fran tomtar, glitter, julgranskulor till julstrumpor till tomteluvor och resultatet blev riktigt bra. Vara rum känns mer hemtrevliga nu!
Var riktigt roligt att springa runt inne pa marknaden, pruta och komma ut med tva stora kassar utan att ha spenderat mer än 30 kronor.

Vi har ocksa laddat ner en hel del julmusik och julskivan är alltid pa. Seb tycker att vi är tokiga som börjar redan i November, men är det julstämning sa maste man passa pa. Om tre veckor kommer Jami och da ska vi försöka oss pa att baka julkakor. Planen är att vi ska baka en hel del kakor som vi sedan ska ha pa julafton som firas i Beijing i Jamis och Anders lägenhet, där jag bodde förrut.

Aja, nu ska vi äta lite godis (kinesiska jordnötskakor) och dricka mjölkte (vi blir mer och mer kinesiska).

Kram



Mel is already ready for the next weekend

Mel: "Have a nice weekend"

En stunds tystnad.

A student:  Hmm teacher, it's Monday"


Ett varmt ogonblick i kylan

Min elev Heddy och jag tog sallskap fran lektionen och gick forbi nagra tjejer som log. Da sager Heddy att hon maste beratta nagot, sa hon stannar upp och viskar: "Sandra, everybody likes you" innan hon gar.

Det varmde for jag vet att hon menar det...

Cecilia- det har kan du sa fram emot!

Shenyang ice lantern festival: dec-feb


Mitt qì ar pavag att aterstallas

Maste beratta vilken overraskning jag fick nar jag hade min forsta lektion igar. Nar jag kom in var alla elever knapptysta och helt plosligt hoppade de upp fran stolarna, holl upp varsin lapp dar det stod "Sandra" med ett hjarta runt och ropade "godeeeeemorning Sandra" och viftade med lappen. Sa gullgit!

Jag maste dock ha sett sjuk ut igar eftersom mina gulliga elever gav mig allt mojligt fran piller och te till frukt och blommor. I Kina banser de namligen att det ar viktigare att aterstalla den obalans som orsakade sjukdomen, snarare an sjalva symptomen. Det ar viktigt att ha qì, dvs. ratt energiflode i kroppen och har anvander de sig ofta av ortmedicin for att aterstalla kroppen. Orterna samverkar och motverkar da med varandra for att skapa ratt balans.

Har fatt hora den har forelasningen ett antal ganger av oika larare och det ar faktiskt riktigt intressant att lara sig mer om kinesisk medicin. Nej, nu ska jag ta en klunk av mitt Moli hua te som jag fick av min elev Pat mot halsont..



Herregud- mer applen!

Idag fick vi ocksa applen till kontoret: 4 stora lador (a lá 15 kg styck). Totalt har vi nu 90 kg äpplen!
Mel och jag har kommit fram till att vi masta oka var dagliga ranson (5-8 applen) till minst 30 om vi ska hinna ata upp alla innan hon aker hem...


Mer äpplen. Min ranson hittills: 17kg pa 17 dagar (skojar inte). Imponerande va?!


Forsta riktiga snon och Mel aker till Dalian som ar kant for sina strander


Vart skolcampus. Fick nyss reda pa att alla lektioner ar framflyttade en timme pga. att alla aldre elever  (fast bara killarna) ar ute och skottar.

Denna helg var jag sjalv i Hunnan, var "stad" utanfor Shenyang.  Mel och Lisa akte till Dalian- kant for sina vackra strander- men jag valde att stanna hemma for att spara pengar till Thailand och Shanghai. kandes ocksa som fel sasong att aka till Dalian, men enligt Mel var det ett flertal som badade trots kylan.

Pa Lordagen skypade jag antligen med mamma, vilket jag sett fram emot. Har saknat att prata med henne och hora hur de har det dar hemma!
Jag och Sofie planerade aven Thailand och fick hjalp av mamma att boka biljetter.

Pa kvallen tog jag den iskalla bussen in mot stan och traffade Johanna och Kira for att ata middag. Vi at pa en restaurang dar de angade maten och det var otroligt gott. Daremot ar det svart att fa tyskar att bestalla annat an ris, potatis och brod- men lyckades overtyga dem att prova en gronsaksratt- som de faktiskt tyckte om. Deras omrade ar som varat (fast mycket storre) och det finns inga vasterlanningar dar. Holl pa att skratta ihjal oss nar en kille gick forbi restaurangen, vande sig om, oppnade munnen och rastirrade. Pricken over i var nar han helt plotsligt halkade (som pa ett bananskal) pa isen. Bade han och vi skrattade!

Efter middagen hade vi filmkvall i deras iskalla lagenhet med Julian. Vi sag Benjamin Butomms otroliga liv och drack litervis med Julians citronte. Sedan sov jag over pa deras inte helt bekvama soffa och jag fick lana tva dunnjackor och massor med tacken for att halla mig varm haha. Har aldrig sovit med sa mycket klader pa!

Dagen efter at vi frukost pa Deo Coffe (vasterlandsk- kinesisk restaurang) och sedan drog jag och Johanna till Wu ai market (det billigaste shopping stallet har). Jag investerade i en dunnjacka (killmodell), vilket skulle visa sig vara ett riktigt toppenkop. Damjackorna var for sma och dessutom tunna som varjackor.

Efter var shoppingtur akte jag hem eftersom jag kande mig krasslig. Madde dock bara samre och samre och pa Mandagsmorgonen var jag sa pass sjuka att jag stannade hemma. Har faktiskt bara vantat pa att jag ska bli sjuk, konstigt om jag inte hade blivit det- sa kallt och ingen varme. Daremot var det trakigt att vara hemma, aven om jag hade en del filmer att kolla pa.

Idag mar jag dock battre, aven om battre fortfarande betyder att jag ar sjuk. Var dock inte var kul att jobba igar da jag madde riktigt daligt, men kande att jag inte ville stanna hemma langre. Vi maste namligen ta igen alla lektioner vi missar, vilket betyder en riktigt stressig vecka!

Tur att Melanie overraskade med pepparkakor fran Ikea i Dalian, att vi har vart nyponte pa kontoret och att resan till Thailand ar bokad. Okar motivationen nagot, speciellt nar termometern visar pa -19...


Krabi




Det finns ingen bättre person att radfraga om Thailand än Anders (som har rest mycket i Asien som backpacker). Han har hjälpt mig otroligt mycket genom att leta flyg, rekommendera hostel och stränder. Tack Anders!


Skulle inte vara helt fel att lämna kylan en vecka och aka till Krabi redan nu..

Planer


Nästa termin är vi tillsammans igen + älskade Alina!

28 dec:
familjen kommer till Beijing.

31 dec: terminen är slut, aker till Beijing.

8 jan: mamma och Cec aker hem, jag och pappa aker till Shanghai.

17 jan: ta taget fran Shanghai till Guangzhou.

18 jan: flyg fran Guangzhou till Bangkok. (nagra dagari Bangkok, sedan Krabi/ Phuket)

29 jan: flyg fran Bangkok till Guangzhou (+ tag tillbaka till Beijng)

1 feb kl.17.00: träffa alla i Beijing för att förlänga visum.

12 feb: visum förlängt, tid att resa igen.

1 mars: tillbka Shenyang för nästa termin.

i mitten av juli: termin slut, dags att packa resväskorna och aka hem.


Är sa glad, äntligen har alla pusselbitar börjat lägga sig pa plats för nästa termin och jag ser verkligen fram emot December med jullektioner, julafton hos Jami in Beijing, traffa familjen och för att inte tala om Januari...

Kära Sofie och jag spenderade kvällen igar och förmiddagen idag för att planera och om 2 manader är vi i Thailand..kan det bli bättre?


Nu kor vi!

Anna, Alina och Sofie i Shenyang nasta termin. Kan det bli battre?

Idag ska jag anmala mig for ytterliggare en termin med TTC (aven om jag tycker de ar en dalig organisation) har i Shenyang. Nasta termin kommer att bli underbar. Att ha sina tre basta vanner fran kursen har i Shenyang gar inte att toppa, speciellt inte nar Sofie ar kung pa att baka brod haha. Kan inte saga det battre an Sofie: denna terminen var bara en uppvarming...

Sa NU KOR VI!


PS! Bild snodd fran Sofies blogg. Passade for bra till temat for att lata bli..

Appenleverens och veckans skamt

Var fruktskal har aldrig varit sa full som nu pa kontoret. Igar fick vi namligen en appelleverens fran myndigheten (savitt vi forstod) och vi fick en hel box (med ca 200 applen) VAR. Var riktigt kul nar vi kom hem efter en sen kvall inne pa stan och hade en present, en stor lada var utanfor var dorr. Sa till helgen ska vi baka appelpaj, well forsoka iallafall...

Maste ocksa beratta om "Veckans skamt". En av mina elever ger mig alltid en A4-sida efter deras lektion dar det star "A JOKE", vilket han skriver till mig varje vecka. Forra veckan var det en doktor som gjorde misslyckade operationer, denna vecka var det en man med 3 fruar. Hans historier ar faktiskt riktigt roliga och innan jag kommer hem till Sverige kommer jag sakert ha samlat ihop till en bok. Maste bara hitta ett bokforlag sa blir jag rik...

Hur som helst, back to work.


Julians story

Godmorgon, sitter pa kontoret och förbereder de kommande Narnia lektiorna. Pga. schemaändringar har jag halva förmiddagen utan lektioner, vilket betyder tid att skriva ett blogginlägg.

Pa Söndagskvällen fick vi reda pa de att de äldre eleverna skulle ha sina exams pa Mandagen sa vi fick ledigt. Eftersom vara lägenheter inte direkt är i toppskick spenderades hela förmiddagen med att städa, städa och städa lite till. Var dock skönt att fa lite ordning!

Efter var traditionella wrap (wrap-beroende nu) drog vi in till Fashion street och uppdaterade var vinter garderob. Väderguden Johanna berättade nämligen att vi har en kall vecka framför oss med -15 grader, wiho. Som belöning efter att ha trängt sig runt i The Underground market väntade en stor Kǎpǔqínuò pa Starbucks. Starbucks kaffe ar helt otroligt gott!

Sedan hälsade vi pa Julian, Johanna och Kira som bor i ett mer fladigt omrade och vi gick till en kinesisk/italiensk restaurang och at en riktigt god middag innan vi tog taxin hem. Julian berättade hur det kom sig att han akte till Kina och vi alla gapskrattadde när vi hörde hans story: Julian googlade runt pa olika saker att göra efter gymnasiet och kom in pa en hemsida som arrengerade Kinaresan. Han tryckte det lät intressant sa han tryckte pa "more information" och plötsligt kom det upp en text där det stod " Grattis, du har nu bokat din resa till Peking. Var god och betala den första avgiften pa 500 euro". Julian kontaktade da företaget som sa att han kunde avboka men var tvungen att betala en avbokningsavgift pa 300 euro sa han beslöt sig för att vänta med att avboka och istället läsa mer om vad han faktiskt anmält sig till. En vecka senare bestämde han sig dock för att avboka, men da hade avboknings deadline passerat och han skulle nu behöva betala hela avgiften pa 2500 euro. Sa han ringde sin mamma och sa " Mamma, kan jag lana 2500 av dig? Jag har tydligen bokat en resa till Kina.."

Och nu är han här och vill stanna ett halvar till....

Julian och Kiera pa restaurangen.


Underbara Shenyang


Jag och klass 2 grade 7 (40% var sjuka)


Världensgodasteris-för-3-yuan mannen


Jami kom pa besök fran Beijing. (the heart-shaped pic Jami ;)


Kira, Mel, Johanna och jag utanför the tombs (the Chinese photo)


Härlig höstdag!


2 ganger Tyskland och jag.


Utflyktgänget utanför the tombs.



Mellis


Mitt nya hem


The swing restaurant, Johanna (th) är inte riktigt nöjd med sin beställning haha.


Resultatet av  Melanies nya kinesiska bordsskick.


Party


Adam (fr. Eng) är sugen pa tarta.


Johanna och jag (maste huka för att komma med i bild ha)

Hade en underbar helg denna vecka som borjade redan i Fredags med finbesok fran Beijing. Min kara Jami och jag hade en supermysig dag i en park inne i stan. Vadret var toppen: klarbla himmel, varmt och soligt sa vi satt ute i princip hela dagen och lyssnade pa kinesisk gatumusik, sag pa upptradanden och pratade om allt vi varit med om den senaste manaden.

Sedan motet vi upp med Lisa, "the queen of the underground market" och vi besokte fashion street och kopte mjolk te (som ar valdigt populart av nagon anledning vi inte kan första). Sedan motte jag och Jami upp britterna for middag, medan Lisa och Mel gick pa Kung fu. Hade en riktigt rolig och trevlig middag med Oley, Adam, Blandine och Jami forstass. Vi kom fram till att Oley ar en katastrof i koket efter kommentaren "but Lisa why did you buy noodles, we don't have an oven". Kara Oley trodde namligen att man lagger nudlarna pa en plat, skjutsar in dem i ugnen och sen ar de mjuka och klara. Kanske ar detta anledningen till att hon alltid ater ute hemma i England..

Hur som helst fortsatte helgen med en underbar Lordag. Jag och Mel motte upp tyska Johanna och Kira kopte varsin wrap (supergott) och tog bussen till the tombs. Vadret var lika pa pa Lordagen sa vi hade en heldag i the tombs och parken runt omrking. Var alltid lika kul nar vi bad nagon att ta ett foto pa oss alla fyra: av nagon anledning beskar de bilden sa att sevardigheten inte kom med eller sa la de sig pa marken for att fa till "the perfect angle", dvs. en sne bild underifran. Dessutom fick vi stalla upp pa en hel del bilder, 3 och en halv blondiner tillhor inte vanligheten i Shenyang...

Kvallen fortsatte med middag pa "the swing restaurant", en grillrestaurang med gungor, myspys. Sedan hade vi sjalvklart var mandarin lektion med Crystal (alla var supertrotta och halvsov) och efterat motte vi upp med de andra pa KNIGHLEADERS bar. Det var namligen bade Thores och Josies fodelsedag sa vi firade med tarta och presentoppning.

Sondag var inte samre. Jag och Mel hade en relax morgon, dumpling frukost pa Perfect food och sedan drog vi in till stan och shoppade.Efter shopping och Kungfu handlade vi 1 kg gronsaker for 3 kronor och akte hem och lagade var specialite: aubergine med vitlok serverad pa baguette och var pizza special. Kvallen avslutades med Narnia, vilket ar vart lektions material för nästa vecka...

Kramar






This disgusting candy thingy

Har haft en riktigt rolig eftermiddag. Mina tva elever Pat och Sophie kom forbi kontoret for en pratstund. Var sjuk forra Torsdagen sa de fick aldrig tillbaka sina brev, vilka de garna ville ha tillbaka. Nar jag gav tillbaka det rattade brevet till pat med en kommentar pa sag jag hur hon holl tillbaka tararna och sedan sa hon: " Why do you have to go back to Sweden? Jag lar di", vilket skulle betyda "jag alskar dig" som hon pa nagot satt hade slagit upp.

De larde oss Kung Fu och vi pratade om skillnader mellan Europa och Kina. Mel hade skypemote med sin mamma som sa "Oh hi, you are a cute boy. What's your name?" till Pat som rakar vara en tjej. Fulltraff (bara Mel forstar den kommentaren). Sjalvklart hade Pat och Sophie med sig sitt "very delicious" godis som bade jag och Mel verkligen inte alls tycker om. Men eftersom vi lossades att vi tyckte det var jattegott forsta gangen sa kan vi itne tacka nej nar de bjuder sa vi far suga pa karamellen aven om vi inte vill annat an att spotta ut den. Smakupplevse: ruttet agg blandat med vitlok, moglig mango och sur mjolk.

Igar hade vi en till mandarin lektion med Crystal och mat stod pa programmet. Antligen var det min tur att glansa lite, om det ar nagot jag kan ar det fraser som ror mat. Har man gatt upp 5 kg sa har man lart sig en del ord pa vagen..

KRAMAR








Pat n' Sophie

Har haft en riktigt rolig eftermiddag. Mina tva elever Pat och Sophie kom forbi kontoret for en pratstund. Var sjuk forra Torsdagen sa de fick aldrig tillbaka sina brev, vilka de garna ville ha tillbaka. Nar jag gav tillbaka det rattade brevet till pat med en kommentar pa sag jag hur hon holl tillbaka tararna och sedan sa hon: " Why do you have to go back to Sweden? Jag lar di", vilket skulle betyda "jag alskar dig" som hon pa nagot satt hade slagit upp.

De larde oss Kung Fu och vi pratade om skillnader mellan Europa och Kina. Mel hade skypemote med sin mamma som sa "Oh hi, you are a cute boy. What's your name?" till Pat som rakar vara en tjej. Fulltraff (bara Mel forstar den kommentaren). Sjalvklart hade Pat och Sophie med sig sitt "very delicious" godis som bade jag och Mel verkligen inte alls tycker om. Men eftersom vi lossades att vi tyckte det var jattegott forsta gangen sa kan vi itne tacka nej nar de bjuder sa vi far suga pa karamellen aven om vi inte vill annat an att spotta ut den. Smakupplevse: ruttet agg blandat med vitlok och moglig mango

Igar hade vi en till mandarin lektion med Crystal och mat stod pa programmet. Antligen var det min tur att glansa lite, om det ar nagot jag kan ar det fraser som ror mat. Har man gatt upp 5 kg sa har man lart sig en del ord pa vagen..

KRAMAR








Lite bilder


Shenyang fenomen: alla oanvända ytor är fyllda med kal. Allt fran gator, fotbollsplaner till skyltfönster agerar lager efter höstens skörd.



Halloween fest pa knightleaders bar


Josie och söta Blandine

Mer brevlasande

"I think you are very beautiful, like a barbie doll"


"Do you miss your husband" (5,8)


"Dear Sandar, how are you Sandar? I write you letter about myself to tell you I wan to make friend with you. I will tell about myself. "(5/7)


"I very love you, you have long hari, a blue eyes. And you are very good. I want think you and me will be a good friends. I hope you remember my name" (Candy 1,7)


 "I will learn English with you for three yearstime " (Lucy 5,7)


"I will never forget the days when you taught me. You had a strange way of making your class interesting. We are lucky to have a good English teacher this term. If you have a chance, I hope you can come to China for another visit. May god bless you and your family. Please remember me to your parents" (Lishezher 5,1)

 
"Hi Sandra. I’m not beautiful, but lovely. I’m a bit fat. I like singing so I always sing asong. You are a pretty girl. Your husband must be pretty too" (Sophie1, 1, 7)

 
“The Christmas is coming. I want to celebrate this festival with you. Do you have time?” (Michelle 8,8)


 “ Hi Sandra, my name I Betty, it’s a lovely name”

 
“My hobby is thinking. I think problem about phiolosophe all the time. I like philosophe. Because I think it is the best way to solve the problem or deal with trouble around me. My ambition is to be a philosopher. If my dreram comes true, I will sove the world. Do you know rhetorical questions? I will end this letter in this way. It is” May you write to me?” (Jason 3,8)

 
“ I think you are very happy. Because we are together play and studies. I like the teacher. Do you think we are very nice? I think we are very good.


 “I loved you since you started teaching us. I hope you will become more beautiful, more healthy,more lovely. At last remember. I’ill love you forever.” (Sheirley 3,8)


Saknar Beijing



Igar kom vi fram till hur roligt vi faktiskt hade det den första veckan i Beijing när vi satt i karantän pa hotellet. Saknas saknas saknas..

Manga av helgens planer gick i kras pga. 80% av alla i Shenyang är sjuka: vi akte inte till snackstreet med Serena (hennes man blev sjuk), vi akte inte och badade med de andra lärarna (alla var sjuka), vi gick inte till Cristy och de andra pa middag (Cristy var sjuk). Däremot firade vi Halloween med de andra TTC-deltagarna pa knightleaders (en bar för västerlänngar här i Shenyang) och det var hur kul som helst. Nagra var utklädda och de hade ett helt ok live-band där. Fick ocksa gratis drinkar mot att vi ställde upp och lät dem fota oss pa klubben haha.

Idag skulle vi akt till the Thumbs, men angrade oss da ingen av oss hade tillräckligt varma kläder för en dag utomhus. Det börjar bli riktigt kallt här i Shenyang och termometern visar under noll gradigt. Idag, 1 Nov kom dock äntligen värmesystemet igang. Myndigheten sätter igang alla element och allt annat samtidigt här i Shenyang och de är igang tom. i Mars. Vissa har det i stället för varmt i sitt rum och eftersom det inte gar att stänga av värmen sa far de sätta pa luftkonditioneringen (=energislös).

Sa idag akte vi alla till Wo ai, en superbra marknad om man vill komma undan billigt. Hittade äntligen ett par varma vinterskor i min storlek (vilket inte är helt lätt), vantar, mössa och varma sulor. Nu är jag redo!
Dagen avslutades med klassikern "sub of the week", spicy italian pa Subway och hel del nötkakor till efterrätt (mitt och Mels nya fynd för 2 yuan).


Hoppas ni har det bra där hemma!
Kramar



RSS 2.0