Update

De senaste dagarna har jag/ vi bland annat:
Blivit fria fran karantan: For 2 dagar sedan fick vi antligen lamna hotellet och aka till Universitet. Veckan pa hotellet har dock varit rolig och vi i gruppen har kommit varandra valdigt nara, sa att sitta i karantan har varit vart det! I forrgar gick vi for forsta gangen ut genom portarna pa campus och det kandes som att vi tog ett steg rakt ut i friheten och ut pa Beijings gator. 

Sjungit "ja ma han leva" pa 6 olika sprak: En svensk kille, Anders, fyllde ar och det firades pa hotellet med pizza och filmkvall. Kvallen borjade med att alla nationer fick sjunga och stamningen var pa topp hela kvallen. Det roligaste pa hela kvallen var utan tvekan nar Jose, en spansk blyg kille, slappte loss ordentlig nar han sjong sin spanska version for hela gruppen... 

Besokt kinesiska muren:I gar gick vi upp 5.00 for att sitta 1h pa bussen for att komma fram till kinesiska muren. Bussresan var rolig eftersom vi hade varldens roligaste kinesiska guide som gapskrattade at sina egna, halvkonstiga skamt. Val framme vid kinesiska muren fick vi uppleva den 35 gradiga frascha luften, antligen! Jag och ett gang tjejer gick ungefar 2 km och det var verkligen vart det, trots att vi var dygnblota av svett pga. varmen. Dagen fortsatte  med att vi besokte tva andra sevardigheter (som jag inte kommer ihag namnet pa, se ies global's blogg). 

Atit fantastisk mat och festat hela natten: I gar gick vi till en helt underbar resturang med varldens godaste mat. Vi bestallde in over 10 ratter som var allt fran kinesiska pannkakor till dumplings och friterade gronsaker. Slutsumman hamnade pa 20 kronor var! Helt otroligt... Kvallen fortsatte sedan med varldens partkvall, alla var pa toppen humor. Drinkarna var farligt billiga (5-10 st) och stamningen var grym. Vi strosade runt pa Beijings gator och besokte olika kinesiska pubar. Alina, en tysk tjej, som har bott i Kina ar verkligen anvandbar nar det kommer till att hitta guldgruvorna i Beijing eftersom hon har bott har i 1 ar.

Kommit varandra oroligt nara: Har fatt helt fantastiska vanner for livet redan har pa campus, alla 101 deltagare ar helt underbara. Alla hjapler varandra och det marktes inte minst i dag nar alla rapluggade infor den forsta inlamningen av assignment 1 pa mandag som bestar av lektionsplanering osv. Alla satt i kafeterian och diskuterade olika svar och metoder att lara ut pa och hjaple dem som hade det svarare med uppgiften. Gillar verkligen var grupp!

Blivit utbjuden pa dejt och fotograferad av hundratals kineser: Under varan tour-day till muren och the birds nest hamnade vi sakert i tusentals kinesiska fotoalbum. Ibland var vi tjejer mer intressanta an de faktiska turistattraktionerna, vilket var ganska roligt! Maste val ocksa beratta om att jag blev utbjuden pa dejt av en kinesisk man i ca 20-30 ars aldern. Han kom fram till mig utanfor hotellet och lamnade fram en lapp dar det stod: "Fine dinner, you and I, on Beijing", men jag tackade SAKLART artigt NEJ.

Fatt ett kinesiskt namn: En av de kinesiska assistenterna berattade for mig att hon hade hittat ett passande kinesiskt namn at mig (kommer tyvarr inte ihag namnet). Kinesiska namn har ofta en betydelse och enligt henne betyder mitt namn: very very beautiful (vilket inte ar hel fel att presentera sig med, haha). Jag och en annan svensk tjej har ocksa gett alla en svensk variation av deras namn, exempelvis sa fick Thomas Fish den fina oversattningen Tomas Fisk ( vi ar sa kreativa!).

Markt att min svenska borjar bli dalig: Ar det ett bra tecken? Betyder det att min engelska och kinesiska har blivit battre? Dessvarre inte, haha! Min kinesiska ar valdigt basic just nu och kan i princip bara en del basord (hej, hejda, notan tack, hur mar du, jag forstar inte), men det ar iallafall an bra borjan!

Blivit helt fascinerade av chi gong/ tai chi: Varje kvall narthogtalarna satter igang pa campus vet man att det ar dags for kvallens thai chi session! Speakern ropar ut olika kommandon samtidigt som de spelar avslappande musik. 300 personer ikladda i pyajamas (?) gor sedan exakt samma rorelser och haller pa i 3 timmar i strack, det kallar jag seriost! Nu maste jag skriva klart min assignment!

Saknar er darhemma, Kramar Sandra

"Har du atit ditt ris an?"

Idag hade vi var allra forsta mandarin lektion och det var bland de roligaste lektionerna jag haft! Det finns fyra olika tonlagen som uttalas helt olika, vilket var jattesvart. Vi fick borja med att uttala de olika tonlagena, men alla lat exakt likadana. Efter ett tag fick vi lite klam pa det och de flesta kan numera saga ord i stil med: "hej", "hejda", "tack", "jag heter.." och "har du atit ditt ris an". Tydligen fragar man inte om man har atit middag eller inte, utan det ar sjalvklart att ris ar lika med middag. Daremot ar det bara vi sjalva som forstar vad vi sager, kineserna tycks inte forsta oss lika bra...

Idag fick vi jattegoda ratter till lunch och middag: farsk frukt, fisk, anka och massor av vegetariska ratter och vi fick ocksa antligen en oversattning pa vad alla ratter innehaller.

Det ar riktigt svart att skriva pa svenska efrtersom alla runt omkring mig pratar engelska. Har lanat datorn av en svensk kille som heter love, vilket alla britter tycker ar riktigt svart att uttala!
I bakgrunden haller de pa med ett kinestiskt sprakprogram och det later riktigt roligt, speciellt eftersom de tycks uttala alla orden fel. Well, datorn tycker iallafall sa!

Jag och Sofie har bestamt att vi ska lara oss 5 glosor per dag och pa dagens lista star bla. "ursakta" och "hejda", vilket vi redan har haft anvandning av. Kineserna ar sa himla trevliga (de gaster vi har traffat pa hotellet iallafall). Det ska bli sa harligt att fa komma ut i Peking och redan den 6 Aug ska vi besoka den kinesiska muren.

For er som inte vet kommer jag inte in pa FB eftersom de har sparrat den sidan. Snart kommer vi dock att fa ett program som gor att vi kommer in pa FB, fast vi kan inte skriva egna inlagg sa jag haller mig till bloggen sa lange (skriv kommentarer om ni vill ha svar).

Imorgon ska vi ha varan forsta riktiga lektion och vi ar indelade i 2 grupper. Jag ar i grupp A sa far noja mig med morgonlektionerna. Imorgon ska vi ga igenom grammatik och larartekniker. Ledarna har redan skrammt upp oss med att kursen ar svar och att flera inte klarade det forra aret, men det ska sakert ga bra! I annat fall kommer jag snart hem...well om 4 veckor iallafall...

Nu ska jag vinna over engelsmannena i MarioK. Saknar er!


RSS 2.0