Dagens bild- satter man hinken pa huvudet?!


En bild fran forra veckans tree-planting day. Jag och Sofie demonstrerar hur man anvader hink, spade och vattenkanna.

Saknar alla fran the UIBE

 
IES Global 拍攝的 DSC_8301。

Kinesen som gick rakt in i vaggen for att saga HEIYA

Ibland sa alskar jag bara Kina. Jag och Love sitter och tjuvar lite pa natet pa kafeet och rakade just ut for en rolig liten handelse. En gammal kinesisk gubbe kom gaende utanfor fonstret och nar han fick se oss sa stannade han upp, rastirrade i 10 min innan han bestamde sig for att ga in for att prata med oss. Sa han gick mot dorren och sa horde vi bara- BONG! Lilla farbrorn glomde helt enkelt att oppna dorren innan han gick in sa dar stod han lite rod och nasan med glasogonen pa sniskan. Forsok nummer tva och BONG, in i dorren igen!

Da bestammer sig den lilla farbrorn for att prova en annan dorr och den har gangen kom han ihag att oppna dorren forst. Sa han kommer gaende mot oss sager HEIYA pa knakig engelska och ler for att sedan kolla vad jag skriver pa datorn och ga ut igen.

Kinesen som gick rakt in i vaggen for att saga HEIYA

Ibland sa alskar jag bara Kina. Jag och Love sitter och tjuvar lite pa natet pa kafeet och rakade just ut for en rolig liten handelse. En gammal kinesisk gubbe kom gaende utanfor fonstret och nar han fick se oss sa stannade han upp, rastirrade i 10 min innan han bestamde sig for att ga in for att prata med oss. Sa han gick mot dorren och sa horde vi bara- BONG! Lilla farbrorn glomde helt enkelt att oppna dorren innan han gick in sa dar stod han lite rod och nasan med glasogonen pa sniskan. Forsok nummer tva och BONG, in i dorren igen!

Da bestammer sig den lilla farbrorn for att prova en annan dorr och den har gangen kom han ihag att oppna dorren forst. Sa han kommer gaende mot oss sager HEIYA pa knakig engelska och ler for att sedan kolla vad jag skriver pa datorn. Darefter rattar han till glasogonen och beger sig mot utgangen. Vi alla holl andan och hoppades for att fa slippa hora ett till BONG igen..

KFC kalas och besok pa ett kinesiskt sjukhus

Fredagar betyder en ganska lugn dag for min och Sofies del. Vi sitter med pa barnens matte alt. kinesiska lektion pa morgonen innan det ar dags for dagens aktivitet. Pa dagens schema stod 'birthday celebration' och det var inte vilket vanligt fodelsedags firande som helst utan det var ett " KFC party" som de sa stolt beskrev det.


KFC-mannen som man ofta stoter pa runt om i Kina.

Sa pa morgonen forberedde lararna och personalen fran ett narliggande KFC aktivitetsrummet dar de dekorerade och fixade iordning. Innan lunch var det dags for sjalva firandet och alla klasser var valkomna in. En tjej fran KFC sjong lite sanger med barnen, fodelsedagsbarnen fick tarta och presenter och de korde en hel del tavlingar (typ 'kla ut en stackars foralder i KFC papper' och 'samla pa dig sa manga hamburgareforpackningar som mojligt samtidigt som du hoppar i en sack som bara gar mer och mer sonder". Jag fick aven prata infor foraldrarna och stalla fragor till mina elever for att visa hur duktiga de blivit pa engelska hrm hrm.

Efter KFC kalaset var det lunchdags och pa menyn stod det nudlar och baozi. MUMS! Pa lunchen har vi aven lektion pa en annan skola dar de mindre bortskamda barnen gar. Dessa lektioner ar de jag gillar mest! Barnen ar mer engagerade, vill lara sig, lysshar battre och som sagt- mindre bortskamda.

Vadret var underbart, s.k. vienettapapinnefor3kuai-vader (20+ och stralande sol) vilket gjorde oss pa toppenhumor. Men sjalvklart sa varade det inte sarkilt lange...


Vi var namligen tvugna att aka till sjukhuset for en lakarundersoking, vilket ar obligatorisk pa var skola. Nar vi kom dit visade det sig att vi skulle lamna blodprov och vi kande oss inte helt bekvama med att gora det pa ett kinesiskt sjukhus, speciellt inte med tanke pa att vi inte fyllt pa med vaccin for hepatit B. Sa vi var envisa och insisterade pa att slippa, iallafall tills vi vaccinerat oss. Tillslut sa gav de med sig och vi fick iallafall skjuta upp blodprovet i 2 veckor. Fy, skulle dock helst slippa ta blodprov med deras medeltidsmetoder..


En vanlig dag

Sa har ser en vanlig dag ut for mig och Sofie:

Vi gar upp runt 7.15, ater frukost och tittar pa CCTV tillsammans. Sedan ar det dags att ga till skolan dar vi stannar tills klockan 11.15 da vi har lunch. Nar det ar bra vader gar vi till var kara muslimska nudelrestaurang och koper take-away food som vi tar med oss till parken i vart omrade dar vi sitter och njuter av solen. Till efteratt blir det alltid lite litchies och kumquats som ar riktigt billigt har.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/53/Kumquat-0245.jpg
Kumquats- billigt, gott och populart snacks i Kina.

Vid 13.00 maste vi vara tillbaka, da har vi namligen 1,5h office hours innan vi ska tillbaka till klassrummet igen. Efter en lektion plus lite lektid sa hamtar foraldrarna upp sina barn och vi star vid utgangen och sager hejda till alla. Vid 16.45 slutar vi och da gar vi ofta till Lotus och handlar farsk frukt och ingredienser for middagen. Ibland, eller rattare sagt for ofta, sa unnar vi oss god streetfood till foratt. Nummer ett ar helt klart det friterade brodet med kott, sesamfron, vitlok och koriander pa. Det ar obeskrivligt gott och billigt saklart (endast 2kuai).
Jag ar ocksa helt foralskad i majs- darav mitt smeknamn majsan. Hur gott ar det inte med grillad majs med honungsglaze och chili?!

http://www.jacobimages.com/gallery/d/7046-3/corn-stick-cooked

Majs, ett populart street snack i Kina och jag forstar definitivt varfor. Finns i alla smaker-kokt majs i honung, grillad majs med starka kryddor och lerugns grillad majs- som alla ar lika goda!

Efter middagen ar det inte heltt ovanligt att vi har filmkvall. Istallet for att hyra film som hemma i Sverige gar vi till filmgubben dar vi koper nya filmer for 5 kuai styck. Sedan gar det ju inte att ha filmkvall utan snacks sa vi gar alltid forbi fruktkvinnan innan vi gar tillbaka. Farska jordgubbar, mer litchies, mango, kiwi, banan chips, russin - ja det ar precis vad som behovs for en fimkvall hemma hos Sandra och Sofie. Pa helgerna unnar vi oss lite onyttigare snacks och Sofie ska alltid kopa dessa kakor som inte ga att sta emot. Mork- och vit vasterlansk choklad (kinesisk choklad ar ingen hit) och godis tillhor ocksa helglyx.

http://api.ning.com/files/OKKbal9ImnE*gD0GcF4SXQm5aoE3Ee7j4ym4-*VHUXNsghRo2ZFJLnCGjVmmvpTC*ajkikBeS7aIuyptNtzKGJy*j3in3uWn/oreo_Full1.jpg
Vem har inte atit Oreos i Kina?! Detta ar dock inte "var smak", ska vara jordgubbskex.

En dag med "bra tryck" som Sven skulle saga

Idag hade jag en sadan dag som man som larare drommer om. Lektionerna gick precis som jag hade planerat, alla lekar fungerade over forvantan, de larde sig allt fort och vi hade det valdigt roligt tillsammans...


Bild fran Angel United Kindergartens hemsida. Jag och gulliga David (geniet som alltid blir klar 10 min fore alla andra) raknar matte tillsammans..


Sanfie bloggar tillsammans fran Cafe Paris Baguette i Shanghai

Liten update om helgen
Fredag:  fest pa Zeal ( l3/F, 941 Jiaozhou Lu, Jing An)
Lordag: Mys pa Starbucks, filmkvall
Sondag: Idag, forsoker kolla pa gardagens melodifestivalsfinal pa Cafe Paris baguette (131 Hubei Lu,Huangpu)

Langre an sahar kom vi inte..


http://static.panoramio.com/photos/original/4217589.jpg
Paris Baguetet Cafe ar ett billigare alternativ an Starbucks och serverar dessutom godare kaffe.

Pa schemat idag: Tree-planting day


Fredagar ar ju som sagt skolans aktivitets dag och pa dagens schema stod tree-planting day med stora bokstaver. Efter en kort demonstration i klassrumet om hur det gar till nar man planterar trad sa begav sig alla skolans klasser ut pa skolgarden. Jag och Sofie fick helt plotsligt en varsin mikrofon i handen, blev utslanga framfor alla barnen och fick snabbt reda pa att vi skulle halla i en liten demonstration pa engelska.  

Ni behover inte vara oroliga- duon Sanfie gjorde har ett utmarkt jobb!


Jag och bada mina K3-klasser innan tradplanteringsprojektet satte igang.


Vi ar i fullgang med att plantera skolans vackraste trad. Go K3!


Mina tappra elever. Man blir ju stolt..

Vilken dunderkur!

I Mandags madde jag riktigt pyton: huvudvark, ont i halsen, feber, muskelvark, ont under ogonen och frossa. Anda tvingade jag mig sjalv att ga till var iskalla skola och inbillade mig att jag skulle bli battre. Pa eftermiddagen hade vi lek som vanligt och jag satt med barnen och byggde klossar. Da kommer Bill (en elev) springande och sagr " Teacher Sandra look at my house" och jag vander mig. Helt plostligt nyser, eller snarare hostar han mig rakt i ansiktet och jag inser att jag maste ta en dag ledigt fran sjuka barn och den kalla skolan om jag ska kunna bli frisk.

Pa Tisdagen forsoker jag anda tvinga mig upp, trots att jag mar annu samre. Nar jag har fixat iordning mig kommer Sofie och sager "Oj, Sandra du ser verkligen riktigt sjuk ut" och jag tittar mig sjalv i spegeln. Okej, jag har nog inget val tanker jag och sms:ar min assistent Karen att jag ar sjuk.

Det var det basta jag kunde ha gjort!

Sa jag stannade inomhus, drack en dunderkur mot bihaleinflammation, bullrade upp mitt fonster med kuddar och njot av solen samtidigt som jag laste klart min bok "My favourite wife". Sedan gick jag och handlade massor med frukt och lyxade till med lichies, mango, papaya och jordgubbar (det ar sa billigt har). Pa eftermiddagen gick jag till skolan for att ta ett lararfoto och sedan traffade jag Anja och Alina. Vi, sk. sjuklingligan, tog det lungt och gick till ett kafe dar vi bestallade kinesisk cappuccino. Gott!

Efter allt solsken, all bra mat, min medicinkur och en relax dag madde jag helt plotsligt mycket battre. Och antligen kande jag att jag var pa battringsvagen...


Lararfotot som jag behovde lamna min sjukhussang for. Till vanster ser ni Sofie med den andra utlandska lararen fran Bulgarien (som undervisar de yngsta K1 2 ganger i veckan), hogst upp ar Sofies assistent som inte direkt ar var favorit, imitten med armarna frammat ar min lararassistent Karen som ar helt underbar och langst fram till vanster har vi rektorns assistent (henne ska man alltsa vara van med).


Jag och min intellektuella van Sofie

IES Global 拍攝的 TTC winter 2010 284。

Jag och Sofie delar det mesta i vardagen tillsammans och jag kan inte tanka mig nagon battre att bli placerad tillsammans med. Vi stadar, lagar mat, gor utflykter till Lotus, gar pa promenader, festar, tittar pa CCTV och dissar debattmannen pa Tv tillsammans.

Dessutom gar det inte en dag utan att vi skrattar. Har bidrar Sofie en hel del med henens klumpighet (ar sa gulligt) och hennes varmlandska alterego..

Fran olidligt trakigt till kul

Okej, det har kommer bli ett langt inlagg. Jag har inte uppdaterat pa ett tag, men nu tusan ar det dags. Jag och Sofie sitter inne i datasalen, som ar ett skamt. Stolarna ar pyttesma (for kindergarten barnen), det ar omojligt att fa plats med benen under skrivbordet och ryggen varker. Love fragade "So the students use the computers?!", hans assistent svarade "No, it's only for the teachers", Love "So why do you have that small chairs?" och fick det slutgiltiga svaret "Because. IT''S a kindegarten?!". Ibland forstar vi inte alls hur dem tanker och de forstar sig nog inte pa oss heller. Hur som helst, dags for ett langt inlagg..

Forsta dagarna i skolan var inget annatr an OLIDLIGT trakiga. Vi haller endast i 1h lektion pa formiddagen och en halvtimmes lektion pa eftermiddagen, men darimellan sa maste vi anda vara i klassrummet. Vi ar namligen sa kalalde "homestay teachers", vilket betyder att vi ska vara i ett klassrum en hel dag och leka med barnen (nar vi inte har lektion vill saga).

Jag hade turen och fick en riktigt bra assistent Karen som bryr sig om och tar hand om all barnen, aven om hon ar valdigt strikt ibland. Vi har som sagt ansvaret for tva K3 klasser (5-7 ar) och de har tva engelska dagar per vecka och klass. Pa Fredagar har de inte lektioner utan har en sa kallad "activity day". I Fredags skulle de ha spenderat formiddagen med att stada ute pa skolgarden, men de fick noja sig med att "stada" inomhus eftersom regnet oste ner. Stada ar val att ta i, de fick varsin servett i handen och skulle torka upp vattnet som lackt in genom taket vid ingangen. Efter stadningen var det dock lika blott som innan och det handlade snarare om att de ville ta bilder pa barnen att skicka till foraldrarna nar de var sa duktig och hjalpte till att stada skolan. Sofies elever i K2 (3-4) skulle hjalpa till och ta hand om de yngre barnen K1 (2-3). Jag kunde inte halla mig for skratt nar Sofie berattade om hur hennes assistent drog ner en K1-elevs byxor och bad en K2-elev att dra upp dem samtidigt som de tog kort. Dessa bilder skickas namligen med ett veckobrev till foraldrar och som vanligt har i Kina sa avspeglar bilderna inte alls verkligheten...

Pa morgonen maste jag vara har klockan 8.15 for att ta emot eleverna och for att helt enkelt visa upp mig som skolan foreign English teacher, likasa pa eftermiddagarna nar de hamtar barnen. Runt klockan 16 samlas foraldrar, oftast som mor- och farforaldrar vid ingangen for att hamta sina barn. De ar riktigt trevliga och enligt lite svaller fran min assistent sa ar mitt smeknamn ar Froken Barbie. Froken Barbie fick forovrigt en liten overraskning igar pa internationella kvinnodagen- blommor och godis fran eleverna.

For mina elever ar jag dock Teacher Sandra, ibland Laoshi Sandra om de inte kommer ihag vad det heter pa engelska. Forsta veckan var som sgat riktigt trakig och bade jag och Sofie satt och raknade timmar, minuter och sekunder och innan skoldagen var slut.

Pa Fredagen fick vi helt enkelt nog efter en formiddag med att gora ingenting och "stada" skolan och en eftermiddag pa "kontoret". Vart kontor ar iskallt, utan fonster, datorer och ingen tillbringar tid dar- forrutom vi- som maste tillbringa fredags eftermiddagarna dar aven fast vi inte har nagot att gora. Nar vi fragade vad de vill att vi ska gora pa kontoret sa svarade bara " Just do something, draw a picture or... I don't know" och da kande vi bada att det var dags att ta en snack med lararna och var kare kontaktperson Tony.

Efter mycket om och med och diskussioner fram och tillbaka fick vi lite andringar i schemat och far iallafall ga ifran skolan 1,5 h per dag for lunch. Dessutom fick vi mer ansvar under lektionerna och lektimmarna, vilket har gjort denna veckas lektioner roligare. Jag ska bara se till; att lara mig morningexercise sangerna som de dansar till varje morgon sa ska jag halla i sportaktiviteterba ocksa. Numera ar det bara halvtrakigt att spendera dagarna i skolan och ibland kan det till och med vara kul..

Skolan


En bild pa mig och min klass fran skolans hemsida:http://www.angelunited.com/angel.aspx


RSS 2.0