Mina elever är ända bäst

Jobbade extra i helgen för att hjälpa Ellen som var sjuk. Vanligtvis jobbar hon pa ett language center pa helgerna dit de rikare familjerna skickar sina barn för att öva upp sin engelska. Detta language center var helt olikt där jag vanligtvis undervisar- med färgranna väggar, mycket lek och mottot "Engelska ska vara kul" till skillnad mot vara gra toner och strikta regler pa Yucai.

Eleverna som jag undervisade var 3-10 ar gamla, dvs. kindergarten- och primary kids. Som vanligt var det varken ordning eller reda sa jag hade ingen aning vad som väntade när jag klev in i klassrummet- vilken alder, antal elever, material osv.- sa fick improvisera. Improvisera är nagot du helt enkelt maste vara bra pa i Kina!

Lektionerna gick bra, lekte en hel del lekar och sjöng sanger. Däremot var det världens jobb att undervisa sa unga elever och fa dem angegerade sa det tog en hel del energi att spendera förmiddagen pa skolan. Kom ocksa fram till att jag föredrar mina äldre elever. De är svarslagbara...


Underbara Heidi.

Vilken överraskning!

Idag när jag kom in i klassrummet märkte jag direkt att de hade nagot lurt pa gang. När jag kom fram till katedern märkte jag vad. Pa katedern lag ett flertal brev, sma paket och gulliga julkort. Förra veckan fragade klassen om jag skulle komma till skolan julafton och da berättade jag att jag ska aka till Beijing sa antar att det var därför de överrraskade mig idag istället!

Blev riktigt glad och framförallt rörd när jag sag hur mycket tid de lagt ner för att överraska mig. Vissa hade skrivit dikter pa engelska och blev riktit imponerad över hur mycket bättre deras engelska har blivit. Efter lektionen kom en kille fram och gav mig en skiva: "This is my favourite singer, I give it to you so you will remember me".

Kommer det bli svart att lämna Yucai om 2 veckor? JA!


Först hoppreps exam och nu testlarm

Arghh, satt just och hade exams när ett fekjat brandalarm (nagon blaste i en tuta FÖR högt och FÖR länge) började tjuta. Tydligen sa har de brandövning mitt i lektionen och har betyder även övning allvar. Bade lärarna och eleverna sprang (!!) ut och nu star de uppradade ute pa skolgarden i inomhuskläder i den -15 gradiga kylan.

Typiskt! Jag som verkligen behöver använda all tid jag har. Dessa exams tar for ever...

Tea ceremony


The confused student look


"The lesson is cancelled due to our skipping rope exams"

Varför har jag inte lektion nu?
Jo, fick just reda pa att min lektion är inställd av en elev som kom förbi kontoret och sa: "The lesson is cancelled due to our skipping rope exams". Examinationen började för 10 min sedan, men ordet framförhallning har inte natt Kina än.

Hur som helst, hela veckan har jag haft muntliga exams med mina elever och jag är riktigt imponerad över hur mycket bättre deras engelska har blivit. Jag är framförallt imponerad över hur mer självsäkra de har blivit när det kommer till att prata och uttrycka sig pa engelska.

Under mina förberedande lektioner körde jag hart pa att lära dem användbara konversations fraser, vilket har gett resultat. Inga fler "neiga", vilket ar deras motsvarighet till "hmmm" och framförallt inga fler "because it is so interesting". Yes!

Examinationen gar till sahär:
1. De presenterar sig kort och pratar om ett ämne som de valt.
2. Jag fragar fragor som är baserade pa deras presentation.  

Efter redovisningen fyller jag snabbt i ett formulär där jag graderar deras: grammar, pronunciation, communicative skills, fluency and vocabulary fran 80-100 poang (well, skalan är fran 0-100, men 80 ar det lägsta de kan fa av nagon anledning) och sedan ger jag dem deras slutgiltiga betyg.

De flesta eleverna är nervösa när de kommer in eftersom de har stor press pa sig hemifran, men oftast se slappnar de av efter att vi har pratat ett tag. Vissa vagar även skämta när de blir varma i kläderna, vilket alltid är lika kul!

 

Engelska lärarna kommer att glänsa pa Fredag!!

Idag kom Carol, en av de kinesiska engelska lärarna förbi vart kontor och bad mig att läsa en dikt som de kinesiska engelska lärarna skrivit tillsammans. Dikten var helt ok, men engelskan var sisadär och den handlade mest om hur fantastisk skolan är (saklart).

Sa imorgon ska jag ha en hemlig "lektion" med engelska lärarna eftersom de vill ha "the right intonation, pronunciation and use the right body language" och överraska de andra lärarna när de läser dikten under en ceremoni arrangerad av skolan pa Fredag. Varför fragar de mig haha?! Att läsa dikter är inte en av mina styrkor, men ska göra mitt bästa. GO English teachers!







Dumplings

Nar man bor i shenyang sa far man rakna med att ata en hel del dumplings eftersom det ar valdigt populart i alla former och smaker. De gillar att anvanda mycket kryddor sa som vitlok, ingefara och korriander, men maten ar dock sallan stark. Dumplings ar dessutom valdigt billigt (om du gar till ratt stalle) och du kan kopa ett jin (0,5 kg)  for 12 kronor. Tur att vi tycker om vara kara dumplings!



Stackars Kira far Dumplings till frukost, lunch och middag varje dag i sin skola...


Lucia i skidbacken



Ni hao,

Har aterigen haft en riktig super helg! Crystal och jag bestamde oss for att arrangera en liten skidresa over dagen och vi lyckades riktigt bra. Det finns tva skidstallen att aka till i narheten av Shenyang, en i norr och en i soder och vi bestamde oss for att aka till bergen i soder. Efter en timmes resa i var gulliga minibuss borjade aventyret...

Det var bara Mel, Serana och jag som hade akt skidor tidigare- vilket gjorde det extra kul. For de som stod pa skidor for forsta gangen var det en utmaning att bara satta pa sig pjaxorna och halla i stavarna. Som tur var finns det en rnyborjarbacke dar de stannade de forsta timmarna medan jag, Mel och danska Serena tog sittliften upp till den hogsta toppen. Var underbart att aka skidor och njuta av riktigt harligt soligt vader fran toppen!

Jag och Serena hyrde hela skidoufitt -kitet, med skidjacka och skidbyxor och dessutom fick jag mina gulliga Miffy-skidor haha. Nar vi kom tillbaka till nyborjarar backen kunde vi se hur de andra borjat fa in tekniken. Helen och Laura hade till och med skaffat sig en skidlarare..

Var som sagt en ritkgit rolig och lyckad dag med skidakning, picknick fran bageriet och manga skratt och framforallt en hel del vurpor. Roligast var nar vi skulle posera for ett foto emd nagra kineser och Mel sa: "Let's lift the skies" och nio personer sa "I can"t", men gjorde det iallfall. Detta slutade med att alla ramlade, lag pa marken och gapskrattade (se bild nar Helen borjar ramla ovan)...

Hade en mysig bussresa pa vagen hem med provsmakning av julgodis fran olika lander: Kina, Sverige, Danmark, Wales, och Tyskland. Ar alltid lika trevligt att umgas med var lilla Shenyang-grupp!

Stilla natt, Silent night, Ping'an ye, Stille Nacht

Stilla natt
Stilla natt, heliga natt!
Allt är frid. Stjärnan blid
skiner på barnet i stallets strå
och de vakande fromma två.
Kristus till Jorden är kommen,
oss är en frälsare född.

Stora stund, heliga stund!
änglars här slår sin rund
kring de vaktande
herdars hjord,
rymden ljuder av glädjens ord:
Kristus till Jorden är kommen,
eder är Frälsaren född.

Stilla natt, heliga natt!
Mörkret flyr, dagen gryr.
Räddningstimman
för Världen slår,
nu begynner vårt jubelår.
Kristus till Jorden är kommen,
oss är en frälsare född.


Silent night

Silent night, Holy night
All is calm, all is bright
Round yon virgin Mother and Child
Holy infant so tender and mild
Sleep in heavenly peace
Sleep in heavenly peace

Silent night, holy night
Shepherds quake at the sight
Glories stream from Heaven afar
Heavenly hosts sing Hallelujah
Christ the Saviour is born
Christ the Saviour is born

Silent night, holy night
Son of God, love's pure light
Radiant beams from Thy holy face
With the dawn of redeeming grace
Jesus, Lord at Thy birth
Jesus, Lord at Thy birth


Píngānyè
píngānyè,shèngshànyè!
wànàn zhōng, guānghuá shè ,
zhào zhe shèngmǔ yě zhào zhe shèngyīng ,
duōshǎo cíxiáng yě duōshǎo tiānzhēn ,
jìngxiǎng tiāncì ānmián,
jìngxiǎng tiāncì ānmián.

píngānyè, shèngshànyè!
mùyángrén, zài kuàngyě,
hūrán kànjiàn le tianshàng guānghuá,
tīngjiàn tiānjūn chàng hālìlùyà,
jiùzhǔ jīnyè jiàngshēng,
jiùzhǔ jīnyè jiàngshēng!

píngānyè, shèngshànyè!
shénzǐ ài, guāngjiǎjié ,
jiùshú hóngēn de límíng láidào ,
shèngróng fāchū láiróng guāngpǔzhào ,
yēsū wǒ zhǔ jiàngshēng,
yēsū wǒ zhǔ jiàngshēng!


Stille Nacht

Stille Nacht! Heil'ge Nacht!
Alles schläft; einsam wacht
Nur das traute heilige Paar.
Holder Knab' im lockigten Haar,
|: Schlafe in himmlischer Ruh! :|

2. Stille Nacht! Heil'ge Nacht!
Gottes Sohn, o wie lacht
Lieb' aus deinem göttlichen Mund,
Da uns schlägt die rettende Stund'.
|: Jesus in deiner Geburt! :|

3. Stille Nacht! Heil'ge Nacht!
Die der Welt Heil gebracht,
Aus des Himmels goldenen Höhn,
Uns der Gnaden Fülle läßt sehn,
|: Jesum in Menschengestalt! :|

4. Stille Nacht! Heil'ge Nacht!
Wo sich heut alle Macht
Väterlicher Liebe ergoß,
Und als Bruder huldvoll umschloß
|: Jesus die Völker der Welt! :|

Jag och Mel har haft en sangstund här pa morgonen. Först lärde jag henne "En stjärna lyser sa klart" och "Nu tändas tusen juleljus", vilka ar tva av mina favorit julsanger och Mel ar en riktig naturbegavning när det kommer till att lära sig svenska. Hennes uttal är riktigt bra! Sedan pabörjade vi vart nya projekt- att kunna sjunga"Stilla Natt" pa fyra sprak... 


Filmkväll wiho

Varje Torsdag sa har jag och Mel var "weekly movie-night". Det är den enda kvällen utan möten i stan, kungfu eller mandarinlektioner, vilket betyder att vi kan aka direkt hem och det är utan tvekan den mysigaste dagen i veckan.

Sa här gar en film-kväll till hemma hos Horse and Rice:
-  Bädda till sängen för filmmys (vi har en speciell bio-bäddning haha).
-  Tänd kanel- och vaniljllus (viktigt med dofterna här).
-  Pa med vattenkokaren och fyll upp värmekuddarna.
-  Hitta film pa kinesiska versionen av youtube alt. se en 5 kuai film vi köpt dagen innan.
-  Fram med snacks (pa Torsdagar unnar vi oss alltid "dyr" västerländsk choklad).
-  Gardinerna dras för och airconditioning pa (med värme).
-  Pa med film. Idag är det storfavoriten "Love actually" som gäller...


Jag är glad i min leopardtröja-á-la-20-kuai, förbereder filmkväll.

"You have a fanstastic smile"

Kom just tillbaka fran kopieringsrummet. En elev sprang ifatt mig och sa:
"Teacher do you remember me? I'm a student from grade 7 and I think you have  a fantastic smile"

Mels dator retas med mig

PS! Skrev pa Mels dator och nar jag hade skrivit klart inlagget upptackte jag att allt oversatts till tyska, suck(!). Melanie holl pa att skratta ihjal sig nar hon laste vissa oversattningar, "ttc deltagare" blev "aktie- agare". Hur som helst, ingen tid att skriva om inlagget, sa det far helt enkelt publiceras pa tyska som ett roligt minne.

Gehört, dass viele ttc Aktien-Besitzer hat mündliche Prüfungen mit ihren Schülern Also fragten wir unsere Schule wieder, wenn es gilt auch für uns. Die Antwort war: "Ja, es beginnt nächste Woche."

Wir haben dazu einige Male gefragt, sondern immer gesagt: "Nein, müssen Sie nicht auf die Prüfungen." Es ist charakteristisch für China überhaupt keine Planung.

Es ist sogar eher typisch für China ist, dass sie nicht sagen uns etwas darüber, wie ihre Untersuchungen verwendet, um zu gehen oder wie sie die Noten gesetzt. Das einzige, was sie sagten, wenn wir über die Prüfung des Textes gefragt wurde: "Sie entscheiden". Es ist mit "Sie entscheiden" gefährlich - die Antwort ist, dass es bedeutet, dass Sie entscheiden, im Moment, aber in der nächsten Sekunde / Minuten / Stunden / Tag, gelten andere Vorschriften. Wenn wir also beginnen würde Vorbereitung einer Einstufung System, etc.. konnten wir werfen den Tag danach.

Das Komische ist, dass sie sagen, wir können die Studierenden im Rahmen eines Systems, das machte uns fast verrückt zu bewerten. Wie können sie dann übersetzen und zu verstehen Einstufung, wenn sie noch nie gesehen haben, bevor? Crazy China.

Danach offen ausgewiesen sind, die Informationen aus verschiedenen Lehrern bei der Untersuchung sehen meistens hat jetzt eine Papiersorte, dass ich die Studenten und lärarae offen legen muss in der Halle aus: Themen geschrieben, können sie darüber zu sprechen, Benotungskriterien, nützliche Redewendungen und eine Erklärung darüber, wie die Prüfung geht. In Zusätzlich wird, verbringe ich die Woche mit Klassen, die ein "pre-Lektion" und haben gehen durch die Dokumente. Sorry, ich weiß.

"Die mündliche Prüfung" ist sehr wichtig, und die Schule ist sehr "ernst" Reihe von Untersuchungen





Nyponsoppa

Har haft en riktig mysig halvtimme pa kontoret. Pat kom forbi och vi satt och googlade svenk julmat och jamforde med traditional kinesisk mat medan Mel skrev julkort. Det ar alltid lika trevligt nar Pat kommer forbi och det ar riktigt kul att hora hur hennes engelska har utvecklas. Dessutom kommer hon alltid hit sa fort hon har en liten lcuak i schemat..

Hur som helst satt vi och dregglade over kottbullar, prinskorv (!), pepparkakor och lussebullar och jag kom pa att jag faktiskt hade svensk mat i byraladan- nyponsoppa. Eftersom Pat ar intresserad av mat sa bestamde jag mig for att ge henne en pase. Sa jag skrev en liten beskrivning pa baksidan hur det ska tillagas och hon blev riktigt glad nar jag gav det till henne. Hon sken som en sol, haha.


Horse and Rice on ice



Vilken toppenhelg! Fredagens lektioner blev inställda pga. inkommande snöstorm sa Mel fick aka hem efter lunchtid och tog bussen till stan. Själv är jag ledig pa Fredagar och passar alltid pa att ta en sovmorgon och sedan städa lägenheten (har ingen aning om vart allt damm kommer ifran). När Mel ringde och berättade om snöstormen slängde jag pa mig kläderna och gick till var supermarket och handlade allt möjligt ifall vi inte skulle vara tvugna att stanna i lägenheten. Har blivit förvarnade av vara grannar för detta!

Vädret var dock ok- snöade massor- men bussarna gick fortfarande in till stan. Motte upp Mel, gick och fixade naglarna.  Sedan gick vi till Starbucks (Cappucino för mig, Toffe latte för Mel) och började skriva i vara "memories" böcker. Var riktigt mysigt och vi spenderade säkert tva timmar där innan vi gick för att möta upp de andra pa "the italian", en av de fa västerländska restaurangerna här. Mötte upp Julian, Kira, Johanna, Helen, Serena, Crystal och hennes kille, Lara och Lisa pa restaurangen och vi hade en trevlig kväll tillsammans.

Lördagen var dock pricken över i:et. Vi bestämde oss för att ta bussen till en sjö för att aka skridskor, vilket var en super ide. Vädret var oslagbart- klarbla himmel, snö, soligt, vindstille, minus fem grader- och det var hur kul som helst att aka skridskor. Helen hade aldrig akt skridskor förrut och sag ut som Bambi pa hal is haha.
Helen och Serena bestämde sig även för att prova pa att aka kälke, vilket sag ännu roligare ut. Jag och Mel höll oss till varrt skridsko akande och stannade i över 2 timmar. Vi akte runt, sjöng julsanger, skrattade, poserade för kinesiska foton och tog vilopauser da och da. Helt oslagsbar dag!

Hur avslutades dagen?
Med en Spicy Italian pa Subway (var sjukt hungriga), kaffe och varm choklad pa Starbucks (vi var värda det) och filmkväll saklart.

Att vara elev pa yucai school

Efter att ha pratat en hel del med bade lärare och elever pa Yucai börjar vi första allt mer hur deras vardag pa skolan ser ut. Här kommer en len sammanfattning:

- Dusch efter dusch schema. Varje elev har tillgang till dusch tva ganger i veckan pa fasta tider efter ett dusch schema.

- Hemgang pa Lördag kväll, tillbaka pa Söndag em. Efter att ha pluggat fran morgon till kväll under en hel vecka har de endast en dags ledighet (om ens det). De flesta eleverna aker da hem, har extra lektioner och gör sin läxor inför den nästkommande veckan.

- Mindre kött i skolmatsalen. Var bara tvungen att nämna detta. Som lärare far vi alltid tränga oss före elevern i kön i matsalen. Dessutom bestar elevernas portioner av mindre kött och annat som är mer "kostsamt".

- Kort har. Nej, jag undvisar inte bara killar. Alla, tjej som kille, maste ha kort har.

- Dela rum med 8 pers. De delar rum med 6-8 andra elever och rummen är sma för sa manga elever.

- Kärlek är lika med förbjudet. Inget som är sagt, nagot som vi bara har märkt. All typ av attraktion mellan tjejer och killar är förbjudet och när de för en gangs skull gör nagot i par är det alltid kille-kille och tjej-tjej.

- Störig? Straff. Varje klass har en egen lärare sa att säga och oftast är lärarna riktig stränga. Ja, vissa lärare slar till sina elever och vi ha sett lärare som stampat pa de "olydiga" elevernas fötter. Vanligast är dock att lärarna ger dem en rejäl utskällning och skiker högt som tusan. Märkbart är dock att de strängaste lärarna har de stökigaste klasserna och de "snällare" lärarna har den bästa atmosfären i klassrummet...

 

 


Bilder fran helgen


Pavägen till Wu ai passerar vi alltid vart favorit bageri där Melanie köper frukost (=en rullarta för 2 kr).


Mel prova mössor inne pa Wu ai.


Wu ai är den billigaste marknaden i Shenyang.


Gulligt och rosa, typiskt kinesiskt.


Lisa, en majskolv och juldekorationer. Ha.


Vi köpte nya pinnar, 1 krona /paret.


Mel är en sadan person som kan spendera en halvtimme att välja mellan tva identiska mössor och sedan bestämma sig för att köpa bada tva.

"Ni kommer att sitta i er sang och grata av hemlangtan"

Igar hade vi Mandarin lektion med Crystal igen. Crystal har bestamt sig for att vi borde kanna till fler dikter och dessutom kunna lasa dem utan till, sa igar hade vi en lektion om Li Bai. Li Bai ar tydligen en av de mest kanda poeterna i Kina fran Tang dynastin och alla kanner till hans dikter och kan lasa dessa utantill.

Crystal berattade kort om Bai och hans liv och sedan fick lara oss hans dikt "Drinking alone by Moon light" som bastar av fyra meningar. Crystal poangterade gang pa gang hur viktigt det ar att lasa dikten med kansla och uttrycka kanslorna med sitt kroppssprak, vilket var riktigt roligt nar vi var och en fick lasa dikten framfor gruppen. Ingen av oss ar sarskilt intresserade av dikter osv., vilket gjorde det extra roligt nar vi skulle framfora dikten med "true emotions" och "what you feel in your heart". Det som gjorde det annu roligare var att alla verkligen forsokte och gjorde sitt basta. 

Crystal daremot var helt overtygad om att vi alla kande den sorg Li Bai kande inom sig nar han skrev dikten och hon forvantade sig att v i skulle bli valdigt kanslosamma och verkligen langta hem (vilket vi inte gjorde till hennes besvikenhet). Hon sa gang pa gang att vi skulel borja grata nar vi kom hem, satte oss pa sangen och tankte de tankar sig li bai gjorde nar han skrev dikten. Till slut sa hon till och med " Om ni far mig att grata, far ni lasa nasta termin gratis".


Jing Ye Si (Quiet Night Thoughts) by Li Bai
Quiet night thoughts

Kinesiska (utan toner)
Chuang qian ming yue guang
Yi shi di shang shuang.

Ju tou wang ming yue,
Di tou si gu xiang.

Oversattning
Before my bed
There is bright-lit moonlight
So that it seems
Like frost on the ground:

Lifting my head
I watch the bright moon
Lowering my head
I dream that I'm home.


Rice n' horse för alltid


Dags för manikyr




I Kina kan man verkligen unna sig saker som är svindyrt i Sverige. En av dem är att fixa naglarna, vilket ar riktigt billigt har. För en manikyr kan man komma undan med att endast betala 10-30 kronor beroende pa vad man vill ha. De flesta tjejerna här fixar naglarna en gang i veckan da de vill ha ny färg och nya mönster. Själv har jag bara hunnit ga dit en gang, men idag har jag och Mel bestämt oss att ta oss tid.

Förra gangen blev det svart underlack med vita rosor (se bild). Kanske ska vara lite roligare denna gang?
Fast INGET glitter, hur mycket de än försöker sa kommer de aldrig fa göra mina naglar lika kitchiga som deras: rosa med glitter, blommor och blingbling.

.

RSS 2.0