Min älskade placement buddy



Ikväll ska vi pa Halloween partaj!

Snö och feberyra

Okej, den här veckan hade jag ungefär bara 10 elever i varje klass och de stackarna som kom var halvsjuka och snörvliga iallafall. Hur som helst gör det allt roligare när det är färre elever och det är lättare att göra "svarare" övningar och aktiviteter da jag kan se till att alla verkligen förstar. Hade manga riktigt bra och lyckade lektioner denna vecka...

Men... hela  veckan har bade jag och Mel ocksa känna oss halvrisiga. Sa pa Torsdagsmorgonen fick vi nog och bestämde oss för att stanna hemma. Tur i oturen att vi handlat massor med filmer dagen innan: Slumdog millionare, Notting Hill, Ratatouille mfl. Sa vi hade en filmdag med godis-och chokladätande och avslutade med en pangmiddag pa Perfect food.

Fredagen blev ytterliggare en "stannahemmadag" för min del da jag ar ledig pa Fredagar. Promenerade till floden, övade kinesiska med nagra fiskare och drog sedan in till stan för att shoppa lite varmare kläder. Efter lite shopping möte (slutade med en värmedyna och en mössa) mötte jag upp Mel och drog tillbaka hemmat. Pa vägen hem i bussen snöade det jutanför fönsterrutan...

Veckans mandarin lektioner bestod av lite mer kulturella inslag. Lärde oss en utav de mest kända sangerna "mò li huā" och en dikt ("Xiang si", one hearted) som vi sedan framförde för varandra (video inslag kommer senare). Lattexten:

Mò li huā (pinyin)
Hǎo yī duǒ měi lì de mò li huā
Hǎo yī duǒ měi lì de mò li huā
Fēn fāng měi lì mǎn zhī yā
Yòu xiāng yòu bái rén rén kuā
Ràng wǒ lái jiāng nǐ zhāi xià
Sòng gěi biě rén jiā
Mò li huā yā mò li huā

Mò li huā (översättning)
What a beautiful jasmine flower
What a beautiful jasmine flower
Sweet-smelling, beautiful, stems full of buds
Fragrant and white, everyone praises
Let me pluck you down
Give to someone
Jasmine flower, oh jasmine flower


Mel njuter av höstvädret i sina coola boots!





Update

En liten update...

Hedda:
Hedda, ar en tjej som kommer forbi mitt kontor varje dag for att bara ha en "chat" och ova infor hennes exams. Hon ar en riktig toppentjej och det ar alltid lika trevligt nar hon kommer forbi kontoret.

Pictionary: Den har veckan har jag haft en riktigt lek-lektions vecka, iallfall de sista 15 min av lektionen. Visst gillade jag ocksa lekar och tavlingar nar jag var ybngre, men mina elever ar extrema- de absolut alskar pictionary och gor allt for att vinna. Har lika kul varje gang!

11 h Mandarin a week: Har just insett att vi har totalt  11 h mandarin i veckan. 2 ganger 1h med Serena (i skolan), 2 ganger 2,5h med Crystal ( i stan) och 30 min varje dag med mina tre elever som kommer till vart kontor. De ar super gulliga. EN dag knackade de pa dorren och fragade 'Sandra, can we be your Chinese teachers?" och efter den dagen kommer de hit forbereda med glosor varje dag. Idga larde vi oss klader och yrken. Det som ar synd ar att vi har massor med lektioner med ingen tid att faktiskt ova pa egen hand. Vi har coksa raknat ut att de vill att vi ska lara oss ca 300 glosor varje vecka, men blir ca 30 i slutandan.

Vattenlackan: For en vecka sedan horde jag ett bubblande ljud komma fran toaletten. I ogonvran sag jag hur toalettlocket reste sig och hur vatten borjade rinna ut. Sedan dess har mitt rum varit fullt av vatten och jag behover klattra runt for att hamta saker. Vi upptackte aven ett hal i sidan av toaletten dar vatten hal tiden sipprar ut och nar jag trampar pa golvet sprutar vatten upp fran springorna mellan plankorna. Vattnet har till och med spridit sig utanfor mitt rum och i korridoren ar golvet morkare runt mitt rum ha. Sa forhoppningsvis far jag byta rum imorgon. Hoppas bara att dte har ett annat rum ledigt...

Besok pa polis stationen: Och sa var det besoket pa polisstationen...Nar jag och Mel var och shoppade blev Mel bestulen pa hennes vaska. Vi fick vanta pa att polisen kom och sedan fick vi se videon fran overvaknings kamerorna. Redan nar en mannen (som visade sig vara tjuven) kom in i bilden, forstod vi att det var han. Det var sa uppenbart pa film! men han var ett riktigt proffs.. I hela 15 minuter gick han runt dar vi satt och provade skor och nar jag gick till en annan skoaffar satte han sig brevid Mel med en damsko (!) i handen och tog hennes vaska. Sedan halvsprang han darifran... Vi fick sedan folja emd polisen till polisstationen dar vi inte gjorde ett smack..vi var dar i cirka 30 min och sen akte vi tillbaka till campus.
aven om mel blev av med en del vardesaker hade hon tur. Dagen innan hade hon hela manadslonen, hennes dator och mobilen i handvaskan, vilket hon lamnat hemma denna gang. Stackars tjuven fick bara med sig 100 yuan, en halvdalig kamera och anvanda traningsklader...


Jag och mina sma mandarin lärare pa kontoret...




"Do you like milk?"

Dagens brev:

Pat (class7, grade 8): "How are you. I think you to be our English teacher only two weeks. But i understand you. I want to say "I love oyu". I think you are very friendly. I don"t want to leave you? can you teach me until i leave school? i really want to see your family."

Lucy (class 2, grade 7): " I love you very much. I think you are very beautiful. I love your hair and your clothes. Do you like milk) It's the reason of your height?"


Söndag morgon

Godmorgon, veckorna gar snabbt här i Shenyang och det är redan Söndag.

Igar kväll hade jag 4,5 h Mandarin i streck, först hade vi Tisdagslektionen (som vi missade pga. dalig väder och galen trafik) och sedan Lördagslektionen. Vi lärde oss att räkna till en miljon, vilket känns riktigt onödigt här i Kina. Tal över 200 är bara att glömma.

Maste berätta vad som hände i Torsdags. Jag och Mel satt och at som vanligt och da kommer "mannensomalltidfarmatenserveradavpersonalen" och sätter sig brevid oss. Vi har hela tiden undrat varför han är sa slö och inte gar och hämtar sin mat som alla andra och da fick vi svaret- han är the headmaster's headmaster. Det finns nämligen en rektor för varje alder och han är skolan huvudrektor sa att säga. Eftersom han inte pratar nagon engelska fick en annan lärare översätta. När vi kom in pa att jag vill jobba som jurist i framtiden blev han väldigt intresserad av att veta mer och det slutade med att han fragade om jag vill följa med pa rättegang nästa vecka. SJälvklart vill jag det, speciellt när jag lyckades lura med Mel dit!
Det är tydligen ett känt fall här i Shenyang som ska tas upp till rätten, spännande...

Har ocksa blivit fragad om att jobba extra pa fritiden. Nagra vänner till en lärare pa skolan vill att jag kommer hem till dem nagra ganger i veckan och undervisar deras barn. De fragade vad jag vill ha betalt, men har ingen aning vad som är rimligt. Far kolla upp det med var kontaktperson!

Vad mer? Jo, skolan stängdes pa Fredagen pga. att sa manga elever och lärare är sjuka. I min favorit klass med 42 elever var bara 20 där förra veckan. Undrar vad som händer nästa vecka. Skulle inte vara helt fel om skolan stängs en hel vecka liksom Love's skola gjorde. Det betyder en flygbiljett till Hainan, Shanghai eller Guangzhou och en veckas semester.

Skype ikväll mamma?

Kram

Saknar er mina smoothies, om 2 manader drar vi iväg pa en rundresa genom Kina..


Bilder



Mel in  action



Ingangen till varldens kära park



Middag med Crystal efter mandarin lektionen


Crystal


Jag och Mel i den botaniska trrädgarden

Mandarin lektion, jag och Ellen



Helen, Mel och jag



Helens kap- en sapbubble skjutande skoldpadda



Fran vänster: Serena, Mel, Johanna, Kira, jag och Helen



Höst höst höst



Mel och jag inviger köket och har väldigt kul pa köpet



Mel i hamsterhjulet


Pa kontoret

Onsdagar ar skona dagar, jag har bara tre lektioner och dessutom med 3 av mina favorit klasser. Har redan haft min forsta lektion med de yngre eleverna, 12-13 ar gamla, och det var hur kul som helst. Vi ovade pa the phonetics, gjorde charader och lekte lekar.

Igar hade jag mitt forsta problem med en klass har. Tva killar skrev lappar till varandra pa kinesiska medan jag pratade och tillslut tog jag ifran dem lappen efter att ha gett dem en varning. Efter det var dem tysta och gjorde uppgiften. Efter lektionen var de jatteoroliga over vad jag skulle gora med lappen och bad mig att inte visa den for de kinesiska lararna. Sjalvklart vill jag fa det oversatt, ar for nyfiken for att lata bli, men ska be Crystal att oversatta det istallet for nagon pa skolan.

Ar valdigt glad over att jag inte behover skrika under mina lektioner eller hela tiden behova overrosta eleverna, vilket jag har hort ar vanligt for de andra deltagarna. Vissa har sa svart att disciplinera sina klasser att de helt enkelt bara har lektioner for de som sitter pa den framre raden medan de andra pratar i mun pa varandra, andra har borjat att grata i frustration mitt under lektionen, sa det ar ett vanligt problem. De kinesiska eleverna ar som vilka elever som helst och inte alls sa disciplinerade som vissa trodde att de skulle vara...

Det ar roligt att hora vilka "disciplin metoder" alla anvander. Sofie berattade att Tomas Fish ritar en rod prick pa tavlan och later de busiga eleverna sta med nasan mot pricken i en minut och sedan far de ga runt med den roda pricken pa nasan resten av lektion. Haha det ar sa typiskt Tomas Fish!
Love berattade att han later de pratiga eleverna gora "raketen", dvs. att hoppa runt och gora ljud framfor de andra i klassen om jag nu forstod honom ratt...haha.

Min metod ar att forsoka engera eleverna i allt vi gor och ha sa roligt sa att jag aldrig behover skrika eller "straffa" nagon. Det har fungerat bra hittills!

I forrgar hade jag min forsta "skriva brev"-lektion och i slutet av lektionen fick de valja en person, vem som helst, att skriva brev till. Ungefar 90% skrev ett brev till mig, vilka var hur gulliga som helst. Overlag sa berattade de om sig sjalva, deras drommar, ambitioner, deras familj, fragade fragor om mig och sa vad de tyckte om att ha mig som larare. Vissa av dem fragade om vi kunde fortsatta brevvaxla hela lasaret och nar jag kommer tillbaka till Sverige, vilket jag absolut kan tanka mig. Fick aven ett kladrad av en tjej: "Sandra, you like wearing skirt and beautiful scarf, that is good to you. But in the winter, Shenyang is cold and you should not wear skirt. Pants is good when it winter".

Jag lamnade aven tillbaka breven jag fick i Mandags, som jag hade rattat. Blev forvanad hur glada alla blev nar jag sa att jag hade last deras brev och rattat dem for att hjalpa dem att bli battre pa engelska. Efter att ha gatt igenom vad alla mina "correction cods" betyder delade jag ut breven och alla var valdigt forvantsansfulla och tacksamma. Det ar konstigt, i Sverige ar det inget speciellt med att lararna laser och rattar elevernas arbeten, men har ar det tydligen inte alls vanligt. Kan inte ens beskriva deras ansiktsuttryck nar de fick tillbaka breven, de var sa stolta och hade varldens leende pa lapparna. Tror att de ar vana att vara en i mangden och att jag laste just deras brev gjorde att de kande sig speciella...

Kramar Sandra

Har ar nagra andra uttrag fran breven jag fick:

Sharon, 13: "I like you very much, so I want to talk with you on heart. Would you like to be my pen-friend?"

Amy, 12: "I'm a girl and I think you are very beautiful and i like your eyes very much (in fact, my eyes are very small)"

Caroline, 14: " I'm happy to write this letter because it's the first to write to a English teacher. I like the piano. Do you  want to listen to me to play the piano? I will play for you."

Till Amanda

FB ar vardelost i Kina, kan logga in och lasa meddelanden men inte svara sa har kommer en liten halsning till dig:

" Har det superbra har som du kan se och jag hoppas verkligen att du kommer att halsa pa... Du MASTE helt enkelt komma hit och traffa mina elever och njuta av Shenyang och Beijing. Hoppas din dugga gick bra, vilket jag vet att den gjorde. Saknar dig!

Ps! Jag ater lite extra ris varje dag for din skull!, haha. "

Min nya address

Det har ar min address har i Shenyang. det ar addressen till var kontaktpersons, Rice, kontor och han delar ut alla brev osv. som kommer till kontoret varje vecka.

Addressen till kontoret:
Room 2311 ,Tower B Green Free Town, 346 Fengtian Street, Shenhe District, Shenyang Liaoning, PR China

"Mel your character looks like if it's about to fall asleep"

Tisdag idag, gar efter det vanliga schemat vilket betyder 4 lektioner om dagen Man- Tor. Hur turen att vara ledig pa Fredagar! For den har veckan har jag planerat 3 olika lektioner: en om Sverige, en annan om att skriva informella brev och under den tredje lektioonen ska vi jobba med stjarntecken och trana pa future med "will" och adjektiv.

I helgen var det full rulle som alltid har i Shenyang. I Lordags letade Mel och jag efter vinterklader och traffade sedan de andra for att ha varan Mandarin lektion med Crystal. Vi larde oss farger och att skriva med tecken, vilket var mycket svarare an vantat: strecken maste ritas i ratt ordning, fran ratt hall och nudda varandra pa ratt stallen. Melanies vackra tecken for ris pa tavlan var lektionens hojdpunkt. Crystal tittade fundersamt pa tecknet, tankte en stund och sa"Mel your character looks like if it's about to fall asleep".

Efter lektionen bjod Crystal oss pa middag. Det var fantastiskt gott och vi hade det riktigt trevligt. Efter middagen traffade vi sedan de andra i Aarons, en spansk killes, lagenhet och gick sedan vidare till en pub dar vi traffade resten av ganget. Vi ar over 20 personer totalt i omradet runt Shenyang.

Sondagen spenderades med Serena, Helen, Mel, Johanna och Kira. Vi besokte the Botanical garden och vi hade verkligen tur med vadret och kunde njuta av hostsolen. Vi hade det trevlgit och besokte de olika tradgardarna som fanns (Hangzhou, Beijing mm.) och provade pa olika aktiviteter i parken. Jag opch Helen begick misstaget att prova pa att springa over vatten inuti ett hamsterhjul. Det borjade bra, men sedan nar vi fick upp tempot gick det det lite for snabbt snabbt och vi bada foll inuti hjulet. Vi skrattade sa vi grat!
Trots detta ville vi fortsatta och ta oss tillbaka till ratt sida och sjalvklart hande samma sak igen. Helen ramlade, jag fortsatte att springa samtidigt som hon rulalde runt i hjulet och de andra stod pa andra sidan och bara skrattade. Vi hade helt enkelt en rolig Sondag som avslutades med en janpanskt mat till middga.


Kramar Sandra



Bilder fran the botanical garden: "The rose garden" och "wing of Phoenix"


Vilken dag!

Idag har det varit en hektisk dag. Markte att de hade andrat schemat (utan att beratta det for mig och Mel) nar en av eleverna kom till vart kontor och undrade var jag var. Sa jag fick snabbt samla ihop allt material jag forberett infor lektionen och skynda mig till klassrummet. Min forsta lektion hade jag med en ny klass och nar jag kom in i klassrummet stallde sig alla upp och appladerade. Efter lektionen kommer alltid nagra elever fram for att fraga mer om mig, mina kompisar, min familj och for att helt enkelt prata. Idag kom exempelvis en tjej fram och fragade blygt om hon fick kanna pa mitt har och sjalvklart fick hon det. Hon var helt fascinerad av mitt langa bloda har (alla tjejer har kort har har) och sa "wow, it's so smooth".

Eftersom det var andringar i schemat fick jag ha 6 lektioner pa raden idag, sa ar helt slut just nu. Men jag alskar skolan och alla elever ar underbara! varje gang jag gar in i klassrummet sa far jag ny energi...



Miss my smoooothies,
Love Sandra


Bilder:
1. Grade 7 haller upp sina namnlappar.
2. "Primary kids" som ar ute och leker.
3. En av eleverna i Grade 8.

Fǔshùn, Shenyang

Nu är jag äntligen i Shenyang, norr om Peking (4h med tag) och jag älskar det. Bor med Melanie, en tysk tjej i samma alder, 15min fran centrum. Vi bor pa andra sidan floden, i en ganska lugn stad. Finns nagra restauranger och det är väldigt mysigt.

Skolan vi jobbar pa har nagra olika campus i Shenyang och jag och mel är de enda utländska lärararna i var skola, vilket betyder att vi far väldigt mycket uppmärksamhet. Vi har ett eget kontor pa den andra vaningen och varje gang jag gar utanför kontoret ropar alla "Hello teacher Sandra", "oohh Sandra".

Mina elever är helt underbara, undervisar 700 elever varje vecka. Har 16 lektioner per vecka och ca 40 elever i varje klass. Deras alder varierar fran 12-16 och deras engelska är ganska bra. Vissa pratar dock knappt nagon engelska alls, medan andra är riktigt duktiga och kan föra en nagorlunda konversation.

Min första lektion hade jag för tre dagar sen och otroligt nog var g inte alls nervös. Hade superkul hela min första dag i skolan och hade fem lektioner, vilka alla gick utmärkt. Var dock en klass som var lite pratig, men berodde mest pa att de hade sa manga fragr att de pratade i mun pa varandra.

Idag har jag redan haft 3 lektioner och pa schemat stod "introduction" för de jag inte hade haft en och "phonetics" för de jag hade för andra gangen. Har tva olika "grades" som jag undervisar, 7 fran varje "grade" och de kallas grade 7 och 8. Grade 7-eleverna är ca 11-13 och grade 8 14-16.
Det var superkul att ha bade introduktionen och ga igenom uttal. Eleverna är ofta väldigt duktiga pa att skriva och kan väldigt manga ord, men ofta förstar de inte alls vad de betyder eller hur de uttalas.

Under min "introduktion lektion" berättade jag om mig själv, om Sverige och min familj. De tyckte det var väldigt kul när jag berättade om Sverige och vissa av dem visse att Zlatan och Alfred Nobel kommer därifran. De älskade ocksa att uttala Per, Caroline, Cecilia och Texas och de skrattade lika mycket varje gang när de fick gissa vem Texas är i min familj. Ofta gissade de pa "grandfather" och när jag sa at han har fyra ben började hela klassen gapskratta.

Jag och Mel bor pa ett annat campus än vi undervisar pa, som är väldigt stort. Vi har bade ett sorts gym, tennisplan, badmintonplan, fotbollsplan, löparbana osv. Det campus vi undervisar pa är nagot större och ligger 50min med buss fran där vi bor. Varje morgon kl. 06.50 blir vi hämtade med lärarabussen och körda till skolan. Vi skrattar lika mycket varje gang v sitter i bussen, den är jätte skumpig och vi hoppar sa att vi nästan slar i huvudet i taket. Klockan 16.30 slutar vi för dagen och antingen aker vi hem eller tar den andra lärarbussen som gar till centrum. Vi har nämligen kungfu 3 ganger i veckan och extra mandarin lektioner 2 g i veckan inne i centrum.

Shenyangh är väldigt fint och jag älskar staden. Finns sa mycket att göra här! i helgen planerar vi att aka till bergen, ca 1h med buss fran centrum och rida och besöka "the botanic garden". Om det finns tid ska vi även spela golf och ga runt i en glasboll pa vattnet( kan inte riktigt förklara, men det ser riktigt kul ut). Pa Lördag är vi hembjudna till tva amerikanska tjejer, vilka jag och mel träffade pa mandarin lektionen. SkA I SUPERKUL!

Vi planerar även att kanske fira jul tillsammans eftersomd e ska ha välrden kalas och till och med ska fa gäster fran USA som tar med sig amerikansk julmat. Har dock planer pa att aka till Beijing eller Shanghai och fira jul med de andra ttc:arna.

Igar hade vi som sgat var första extra madarin lektion och vi gick igenom alla grunder, dvs. uttal. Vi fick ocksa alla ett kinesiskt namn. Melanie ( Mi lan), Calry (Kan li), Johanna (Tang jie), Kira (Sun fei), Laura ( He ai lun) och jag som redan hade ett förnamn Lili fick efternamnet ma, vilket skulle likna Malmberg. Det roliga är att ma betyder häst och Lili betyder vacker (99% av alla tjejnam  betyder nagot liknande vacker), sa "vacker häst" var mitt nya namn haha.Mel och jag hade skrattade som tusan när vi tänkte oss att var English corner (som vi ska börja att ha 2 g i veckan) skulle heta "Rice's and Horse's English corner", Mels efternamn betyder nämligen Ris. 

Fick dock ett nytt efternamn ganska snabbt av Serena som tyckte att jag skulle heta "Qui Lili", Qui betyder höst  och det tyckte hon passade mig eftersom jag fyller ar i september. Tack Serena!!

Ska fa en egen dtaor nästa vecka, lanar Melanies just nu. Därför har jag inte sa bra tillgang till internet, men fran och med näsat vecka ska jag försöka uppdatera lite oftare (om jag har tid). Har ett tufft schema med massor av lektioner!

Hoppas ni har det bra där hemma!
Kramar Sandra



The pictures:

1. Mel och jag njuter av solen. Varje lunchrast, 12-13.30 sitter vi ute pa fotbollsplanen och njuter av höstsolen.
2. Pa Fredegar är jag ledig sa da stannar jag kvar i var stad, äter lunch pa var favorit restaurang och utvärderar veckan. Pa eftermiddagarna är det utflyktsdags...
3. Min lägenhet. Jag och Mel har en egen lägenhet, likt ett hotellrum och delar kök (vilket vi aldrig använder) med de andra som bor pa samma vaning.
4. Gräsplanen där vi spenderar vara lunchraster.

Lilla landet lagom

Sverige är kallt!

Fran Guangzhou till Beijing

Text kommer senare. Njut av en bild pa Anders "Coffis" som äter sin älskade potatisgryta sa länge... 


RSS 2.0