Nu ska vi ga och handla middag...


Inte en helt ovanlig syn vid kottdisken pa marknaderna i Kina.. Hungrig?

'I imagine it being more fun in my head', Love

Idag skulle vi traffas pa skolan for 'ett kort intro' till deras undervisningsmetod. Detta korta intro visade sig halla pa i en hel dag och vi satt dar pa de sma stolarna (for kindergarten barnen), hade halvont i ryggen, forsokte koncentrera oss och lyssna pa like-amerikanen (han sa like minst 3 ganger i varje mening). Han demonstrerade det material vi ska anvanda och foretradde foretaget Scholastic som saljer utbildningsmaterial till olika skolor i hela varlden. Deras utbildningsfilosofi ar kort och gott att man ska kombinera larande med lek, vilket ska bli skont efter att ha undervisat pa strikta Yucai i Shenyang.

Jag ska undervisa tva K3 klasser, 5-6 aringar, som ska vara hyffsat bra pa engelska. Jag ar glad att jagf ick de aldre eleverna aven om det betyder att jag maste folja den sk. Reading line. Det betyder att min undervisning ska folja nedanstaende procedur och lektonen kommer att delas upp i tva delar:

Del 1
5 min: halsa, kort diskussion
3 min: sanger
12-17 min: arbeta med boken (om bokstaver, med uppgifter till)
5-10 min: lek

Del 2
5 min: halsa, diskussion
5 min: fragor och svar
5 min: sanger
20-30 min: arbeta med boken
10-15 min: lek
1-5 min: sammanfattning

Vi kommer att ha tva lektioner varje dag och tiden darimellan ska vi spendera i klassrummen dar vi ska leka och prata engelska med barnen. Vi kommer att borja strax efter 8 pa morgonen och da leker vi forst med barnen. Sedan foljer 'outdoor activities' och sen ar det lunch. Efter lunchen ar det lektionsdags innan deras sovstund (mellan 12.30-14.30 har vi 2h rast, jippi!) och sedan avslutar vi med en lasstund innan hemgang. Vi slutar strax innan 16.

Jag och Sofie kommer att ha en kinesisk (och engelsktalande) assistent var, vilket kanns bra. Min assistent Karen ar nagot aldre an mig, men verkar trevlig och rar.

Sa det var lite uppdatering om min skola och mina nya rutiner om ni nu orkade lasa igenom hela inlagget. Ska forsoka uppdatera med lite bilder pa skolan, lararna och eleverna sa fort som mojligt!

KRAMAR fran ett regnigt Shanghai :(

Uppdatering fran Starbucks

Nu sitter jag och Love pa Starbucks och lanar deras internetuppkoppling lite, vilket betyder att jag har tid att lagga upp lite bilder i tidigare inlagg. Lilla retstickan Sofie ar hemma i var mysiga lagenhet, men du ska veta att vi tanker pa dig...


Min sjalsfrande Fried rice- Sofie

En liten trip till Suzhou

Hej alla glada!

Just nu ar jag och Sofie, datanordarns datanordar, i receptionen pa vart gulliga hostel i Suzhou. Suzhou ligger strax utanfor Shanghai, narmare bestamt 40 minuter (och 30 kronor) med tag darifran. Jag och Sofie kande oss riktigt tuffa nar vi bokade business (var tvungen att namna det Sofie) och nar vi satte oss i vara supersize saten med destination mot Suzhou.

Val framme vid vart hostel, Mingtown garden, blev jag helt kar i staden. Vi bor i de gamla delarna av Suzhou, precis vid kanalen och det ar supercharmigt. Har spelas kinesisk musik och runt om kanalerna sitter de aldre och spelar majong och njuter av livet. Det ar underbart att se!

Vi har dessutom hunnit med lite sightseeng till Tiger Hill som skulle vara en av de framsta sevardigheterna i Suzhou och det var det! Luften var underbar (en bristvara i Kina), naturen vacker och vi bada njot av en harlig vardag i parken med temperatur upp emot 20 PLUSgrader.

Efter en formiddag i parken runt Tiger Hill akte vi tillbaka till gamla stan med buss (kostar 1 krona) tillbaka till de aldre delarna av Suzhou och till vart underbara kafe. Tyvarr sa ar det svart att fa med Suzhous charm pa bild. Det ar sa mycket med an det man ser med ogat som bidrar till dess mysiga atmosfar: den kinesiska musiken som spelas overallt, doften av varblommorna som haller pa att sla ut, solen och varmen, manniskorna, skratten, doften av god kinesisk street food och att bara hora kinesiska ar charmigt i sig. Jag och Sofie var tva av fa utlanningar som vandrade runt pa gatorna i Suzhou och vi fick darfor en hel del uppmarksamhet och kommer att vara med i ett och annat fotoalbum...

Nu ar det dags att ga ivag till centrum for lite streetfood-brod och en grillad majkolv. Vi har en valdigt varierad kost i Suzhou, eller hur fried rice-Sofie?

KRAM


Sofie i sitt ess- bland blommorna vid kanda Tiger Hill.


Jag och Sofie vid Tiger Hill.


Sofie och jag spenderade ett antal timmar varje dag med att slappa, lyssna pa musik och lasa. Pa bilden ser vi Sofie i tradgraden vid Tiger Hill.


Alltid pa schemat varje dag i Suzhou, ' coffee milkshake and a hot banana milkshake' pa vart mysiga gomda kafe vid kanalen.


Sofie med sin te pa kafeet. Nagot vackrare ar min kaffe milkshake framfor..;)


En dalig bild pa det vackra templet i centrum av staden.


Dans utanfor templet.


Shanghai

Igar flyttade vi in i var nya lagenhet och den ar helt super. Vi bor i en riktig lyxiggt omrade med utomhus gym (kinesiskt sadant) och en mysig park. Nara omradet dar vi bor finns massa sma grander med sma butiker, resturanger och flera frukt-och gronsaksmarknader. Det basta ar att ingen pratar engelska, sa nu tusan ska jag forbattra min kinesiska (inte minst min shanghainese). Hur som helst sa har vi traffat en hel den trevliga filurer. Nara oss bor Mr Zhang, en pensionerad larare som vi traffade forsta dagen nar vi utforskade omradet kring lagenhet. Han erbjod sig att undervisa oss i kinesiska gratis (eftersom han ar pensionberad sa har han mycket ledig tid) och vi tackade sjalvklart ja. Sa nasta vecka ska vi hem till honom och ha var forsta lektion. Vi har kopt lite lektionsmaterial etc. och tanker ta med lite svenskt godis till honom (det far bli varan betalning).

Var lagenhet ar riktigt ball. Vi har ett stort kok (med matbord och alla nodvandiga koksredskap), ett superstort vardagsrum med hifi system och en stor tv, tva stora sovrum (med en dubbelsang, skrivbord och tv), ett stort badrum och det basta av allt- EN BALKONG. Vi bor 5 min fran var kindergarten och vi ar de enda utlanska lararna dar, vilket kommer att bli spannande. Vi borjar att jobba den 1 maj och dar far vi ocksa reda pa vart schema.  Som det ser ut nu kommer vi att undervisa 4-6 aringar, sa vi slipper minstingarna (jiho)!

Allt kanns riktigt bra och just nu har jag bara saker att se fram emot. Weeekendsresor, world expo, borja jobba, gora hemtrevligt i lagenheten, lektionerna med Mr Zhang och att de traffa alla andra. Pa Lordag ska jag och Sofie anordna en valkomstmiddag for alla och pa Sondag firas "the lantern festival" sa vi ska ta oss till People's square i centrala Shanghai, dvs. 20 min med tunnelbana fran dar vi bor. Smidigt smidigt!

Jag har Sofie har redan hunnit besoka People's square tva ganger. Det ar sa harligt vader i Shanghai , soligt och ca 15-17 grader sa det vore synd att stanna inne. Pa People's square har vi ocksa hittat var nya favorit- ecoffe- som serverar billigt och gott mjolkte. Fem minuter darifran, vid sidan av Nanjing Road finns var nasta favorit-kebab kvinnan- som saljer helt underbart goda kebab wraps for 5 kronor. Shanghai ar super!
Varje Sondag sa har de dessutom English corner pa People's square dar vasterlanningar och kineser traffas for att utbyta sprakkunskaper. Sofie och jag har bestamt oss for att ga dit och gora lite reklam for oss sjalva for att forsoka hitta nagra privatelever.

Ajuste, far inte glomma att beratta en annan liten rolig aktivitet som de har pa People's square- dating hornan. Jag och Sofie har passerat dating hornan ett antal ganger och det ar alltid lika kul och se hur foraldrarna forsoker gora reklam for sina barn och hitta dem en partner. En kinesisk tjej som vi traffade berattade att dating-hornan i sin tur ar uppdelad i olika delar- en internationell del (med personer som har ambitioner att jobba utomlands eller kan prata andra sprak), en del for foraldrar som forsoker hitta en partner at sina barn och en del for de aldre som har passerat sin "flower age" som de sa fint kallar det.

Hur som helst sa ar det att hett tips att inte stanna i dating hornan- som jag och Sofie (ovetande) gjorde och blev omringade av halva Kina- om du vill ha en mojlighet att komma darifran...

Kramar,
Sandra


Mitt och Pappas hotell nar vi bodde i Shanghai ar numera mitt och Sofies femstjarniga kisspaus-stalle.


Sofiepropp pa People's square i centrala Shanghai


Jag vid hamnen. I bakgrunden ser ni TV-tornet som brukar forknippas med Shanghai.


Vi passerade en filminspelning med Hugh Jackman (?) kand fran filmen Australia som tydligen kommer pa bio nasta ar.

Tiden i Beijing i ord

BEIJING FEB1-FEB16

Sa har kommer antligen en sammanfattning om tiden I Beijing, Jag, Sofie och Anja ankom som sagt till Beijing den 1 februari efter en mysig tagresa genom halva Kina. Som vanligt ar det lika skont att aka tag sa lange man ar pa taget och slipper stressen pa tagstationen. Vi var formodlgien de enda vasterlanningarna pa taget, vilket gjorde oss till en liten attraktion for de andra kineserna. Speciellt da vi skulle lyfta upp vara bagage till forvaringsutrymmet bakom den ovre sangen..

Bild: Jag och Anja vid Guomao.



Val I huvustaden sa akte vi till TTC kontor som ligger nara Guomao I centrala Shanghai. Dar lamnade vi in vara pass och fick addressen till det hotell som vi skulle pa bo. Hotellet visade sig ligga I narheten till vart favoritstalle I hela Bejing- the UIBE- universitet dar vi spenderade vara forsta veckor. Vi spenderade darfor en hel del timmar pa kafe Kaktos som serverar Beijings mest fantastiska och prisvarda chokladmjolk och cappuccino. I hann aven med att traffa de nya deltagarna, ga pa valkomstmiddag och se en del nya delar av Beijing.

Bild: Kaktos coffee har Beijings basta Cappuccino



Nar vi fick vart visum betydde det tva saker: vi var fria att resa igen och var tvugna att lamna hotellet som ttc forsag oss med tills visumet var klart. Eftersom vi ville stanna I Beijing over det kinesiska nyaret sa flyttade vi in till Love. Love jobbade 2 veckor I Beijing och hade turen att fa behalla sin fantastiska lagenhet som var belagen 30 minuter fran the UIBE pa den 27 vaningen med en riktigt fin utsikt over Beijing. Vi hade det riktigt trevligt I lagenheten och det blev en hel del matlagning och filmkvallar, f;r att inte tala om komigang-soppor. Det basta var helt klart marknaden som lag I narheten av lagenheten dar man kunde kopa billig frukt, gronsaker och andra matvaror. Var standard inkopslista: pitabrod, kinesiska russin, notter och massor med frukt och gronsaker.

Bild: Vi bestamde oss for att fira Love p alla hjartans dag, den 14 februari och overraskade med komigang-soppa (efter eget recept), kattbulle och en flaska bijiu (kinesisk starksprit).



Det var mycket firande I Beijing i samband med kinesiska nyaret, som I ar ar Tigerns ar. Sven, en svensk kille, kopte ett gang med raketer och sa var nyarsfirandet igang. I Kina haller firandet pa I flera dagar, men kvallen den 13 (dagen innan det nya aret) firas lite extra. Vi hade en helt underbar kvall I en del av Beijing som kallas Houhai. Det var en av de absolut basta stunderna for min del I Kina och jag onskar att jag skulle kunnat ha tryckt pa pausknappen. Vi borjade kvallen pa en Reggaebar nara sjon som hade riktigt goda drinkar och ett live-band som var riktigt bra. Vid tolvslaget gick vi alla ut till sjon och samlades for att njuta av fyrverkerierna och jag har aldrig sett sa mycket fyrverkerier I hela mitt liv! Dar stod jag brevid tva av mina basta vanner- Jami och Sofie- och kunde inte sluta le..

 

Bild: Snackstreet vid Wanfujing, ett av vara favoritstallen. Prova kebaben, naan brod, grillade dumpling, friterad banan sa gar du darifran matt och belaten.



Aven fast vi var valdigt sloa (iallafall pa dagtid) sa hann vi med en hel del. I besokte the underground market, vandrade runt I olika delar av Beijing och spenderade en dag pa The art district. The art district ar en av mina favoritstallen I Beijing och ar Beijings egna meatpacking district (fast lite coolare). Dar finns olika konstgallerier och mysiga sma kafeer. Jag, Love, Anja och Sofie slutade upp med en lite ovanlig bestallning (bla. avocado cappucino och kokosnot cappucnio) pa ett mysigt kafe I mitten av omradet, vars namn jag glomt bort. Hur som helst sa hade vie n trevlig dag pa The art district som var full av skratt och roliga poser.

Bild: Love I The art disctrict



Vi hann aven med att spendera en del tid I Jamis och de andras mysiga hostel, som jag varmt kan rekommendera. Det ligger I narheten av worker's stadium, vid Sanlitun och ar supermysigt. Det kostar 25 kronor per natt for delat dorm (10 personer), vilket I Jamis fall slutade med att6 hon fick 9 nya bra vanner. Dar finns ocksa en trevlig bar/ restaurang som serverar god och billig mat. Det var riktigt trevligt att traffa nya manniskor och hora om deras aventyr I Kina liksom att spela billiard, fotbollsspel och att bara prata.

Bild: Baren pa Jamis hostel. Sofie forstar ironin i bilden!



Den 16 februari lamnade vi Beijing och vissa pa en lite annorlunda satt. Forlat Love, men det har ar for roligt for att inte namna- atminstone for min och Sofies del- sa du far helt enkelt bjussa pa den. Pa vagen ut fran Loves lagenhet drog Sofie sin vaska over en stalranna som da ramlade ner I avloppet nedanfor. Sahar lod den foljande konversationen:

PLOPP (stalrannen ramlar ner)

Sofie: “Ops “

2 sekunder senare...

PLUMS (Love ramlar ner I halet).

Love: “Whops”

Stackars Love ramlade ner I avsloppsroret och steg upp helt blot och smutsig. De varsta av allt var dock lukten, som ja..hm, inte ens gar att beskriva. Sa Love, som precis hade lamnat sina nycklar och int ekudne komma in I lagenheten och byta om, fick aka I sina blota (och starkt illaluktande!) klader I taxin till flygplatsen dar han antligen kunde byta om. Nagra timmar senare ankom vi till Shanghai, men det ar en annan historia...

 


Sahar lednsa var vi alla sista kvallen, innan vi skulle lamna Beijing. Pa bilden fran vanster till hoger: Jami, jag, Love och Sofie


Middag hos Love


Nu tar vi over koket!


Sangstund vid middagen: " All you need is love"

Angel kindergarten

Hittade denna artikel om min nästa skola:

"
Being one of the most famous international kindergartens in Shanghai, Shanghai Angels Kindergarten holds a special mission. Shanghai Angels Kindergarten aims at giving children an unparalleled education that borrows from the strengths of various schools of early-childhood philosophy in a multicultural, international setting that fosters harmony, optimism, and good citizenship.
 
Under the professional guidance of qualified, passionate, and loving teachers, the children in the Angels will acquire physical health, an optimistic worldview, a caring heart and a sense of responsibility.
 
Shanghai Angels Kindergarten’s strength lies at three aspects, including education in three languages (Chinese, English and French), Montessori education, and academic classes separated by age & group activities and rich and varied arts instruction.
 
Letting children aged two to six learn together is a big challenge for educators and students alike. The teachers who are qualified for these types of education are rare gems. Angels Kindergarten implements standards that are practical and achievable. The kindergarten institutes academic classes separated by age, in order to ensure quality of education, while organizing mixed age events such as sports.
 
What’s more, at Angels Kindergarten, there is a school-wide assembly every week. Every child has the opportunity to go on stage and perform or make a speech. Through observation and practices, the children learn that going on stage is nothing to be afraid of and they take it as a source of pride"

Resplaner

Länge resor (under lov):


Guilin


Sichuan-Juizhaigou


Xian- terracotta army

Kortare resor (weekend)


Hangzhou


Suzhou


Nanjing

En av Beijings pärlor

Beijing slutar aldrig att överraska. När jag trodde att jag sett det mesta (gar aldrig att se allt) sa hittar vi det bästa stället jag varit pa hittills. Under marken och gömt brevid Mc' donalds finns en av Beijings pärlor som numera även jag känner till- The Underground market. Priserna är oslagbara och det är inte ens värt att börja pruta när äkta Topshop-tröjor (tom. fran arets kollektion) säljs för 50 kronor. Det är synd, men ocksa skönt, att inte manga turister vet om detta ställe vilket gör att marknaden känns "mer kinesisk".

Tillskillnad fran manga andra marknader som säljer halvbra fusk-kopior sa kan man här köpa riktiga varor fran fabrikernas andra sortering, vilket kan betyda allt fran en liten felsöm till en trad som sticker ut. Köpte mig själv en topshop tröja, levis skärp och ett par strumpbyxor. Anja och jag spanade även in varsin skinnjacka som vi ska ga tillbaka och köpa innan vi aker till Shanghai. 360 lät ju sa dyrt, vilket egentligen är sjukt billigt för en äkta skinnjacka (som vi tyvärr inte insag innan vi kom tillbaka till hotellet..


UIBE



Var underbara peer-teaching grupp (Beijing, aug 2009)

Nu har vi varit i Beijing i nagra dagar och det ar som att aka tillbaka i tiden. Saknar verkligen vara 4 första veckor med lektioner, assignments och för manga iced espresso (för att kunna vara vakna trots 4h sömn).

Jag, Sofie och Jami var alla bjudna pa TTC välkomst middag för de nya deltagarna och det var riktigt roligt att träffa dem. Vi kunde direkt hitta nya versioner av oss "gamla" deltagare. Dessutom höll Jami världens bästa tal, vilken rent ut sagt nästan fick Solaro (ansvarig för TTC-programmet) att svimma. Jami började i princip sitt tal med att säga " Pack your suitcases and go home", vilket fick alla att vakna till efter manga (alldeles för manga) tacktal.

Dags att kila- dinner time (= baozi och sushi fran 7eleven).

Kramar Sandra

In Beijing


Tillbaka i Beijing. Vi hade turen att tappa bort oss pavägen tillbaka fran tunnelbanan till vart hotel, vilket betydde att vi hittade denna gukdgruva- var fruktmarknad (billig och färsk frukt).

Äntligen framme i Beijing efter en behaglig 22h tagresa med Anja och Sofie. Stackars Jami och Anna akte med samma tag fast hade "hard seater- tickets", vilket betyder att de var betyligt tröttare när vi kom fram.



RSS 2.0