Svensk sommar i Shanghai

Idag ar det stralande sol och glassvader har i Shanghai. Jag skulle gissa pa att vi har upp emot 25 grader och det ar riktigt varmt och harligt ute. Dessutom har vi bla himmel och vindstilla. Nej, det ar nastan sa att man borjar klaga pa att det ar for vamt har..


Glassvader. I Kina har de Vienetta glass pa pinne,
en uppfinning som Sofie har tank att ta med sig till Sverige.



Helgen spenderades mest i sangen

Vi hade manga planer for helgen som tyvarr gick I kras pga. jag blev sjuk. Vi gick dock ut pa Fredag kvallen, till Sin saklart, dar de tydligen hade ett Armani Event. Alla var uppkladda och gick runt med goodie bags och sa hade de tavlingar under kvallens gang. Kvallen slutade dock tidigt for min del da jag inte kande mig bra och fick aka hem. Tur var nog det da jag spenderade de tva nastkommande dagarna I sangen pga. Vad vi tror vad matforgiftning.

Pa Sondagen kunde jag dock lamna lagenheten och trots att jag fortfarande kande mig svag sa drog vi in till Starbucks, vilket absolut var vart det. Vi hade varan S- Sondag med Starbucks, Subway, stralande sol, sko-shopping och strawberry donuts. Kvallen avslutades med en ny Seyfried- film som vi kopte pa marknaden pa Najing West Rd. Sa jag fick iallafall att bra slut pa veckan!


SHANGHAI TIPS 2- undvik Nanjing Rd

Nanjing Road ar troligen det stalle dar du stoter pa flest utlanningar I Shanghai och det kan jamforas med Drottninggatan I Stockholm. Det finns manga stora varuhus med bade billiga och dyra marken, samt en del matstallen. Daremot sa ar kladerna inget att hurra for och de enda affarerna som ar varda att ga in I ar Zara och Mango, vilket kanns onodigt dyrt har I Kina. I matvag finns mest skrapmat liksom Subway, Pizza hut, Mc’donalds och KCF sakkart. Mitt tips ar darfor att ga till West Nanjing Road, blicka ut over folkhavet och sedan ga darifran. Jag och Sofie brukar nastan alltid ga vidare ut pa tvargatorna precis brevid Nanjing Rd och dar kanns Shanghai genast mer kinesiskt. Dar kan du kopa billig furkt och god street food. Om du ar hungring ska du definitivt ga till Guanxi Rd, som ar en tvargata till Nanjing Rd (ca 5 min fran People’s square). Pa Guanxi Road ar det fullt med billig och supergod streetfood, liksom stekt ris/nudlar, kinesisk kebab, barbeque mm. Det blir det manga besok for varan del..


SHANGHAI TIPS 1- Lu Jia Bang Fabric & Tailor Market

Vad?  Marknad dar du kan sy upp allt fran klanningar till skinnjackor och jeans
Vart? 399 Lujiabang Lu,Huangpu
         陆家浜路399号
         近中山南路
Narmsta t-bana? Nanpu bridge (linje 4)


Nu har jag bott i Shanghai ett tag och borjar veta vart man ska ga och nagot som ar minst lika viktigt- vart man inte ska ga. Ett stalle som absolut ar vart att besoka ar Lu Jia Bang Market, som ligger nara Nanpu bridge (pa linje 4). Dar kan du ga och valja bland vackra siden- och linnetyger och lata dem sy upp din dromklanning for 200 kuai och uppat. Det var har Sofie bestallde sin egendesignade festklanning for en vecka sedan och vi vantar med spanning pa hur den kommer att se ut. Imorgon ska jag sjalv dit och bestalla en cocktail klanning som jag har ritat efter att ha fatt lite inspiration fran net-a-porter.com.

One Vintage Chanelle dress 
Net-a-porter.com ar super att anvanda for att fa inspiration
innan man besoker Lu jia Bang Fabric Market.

Pa Fredagar faller alla kineser upp sina paraplyn

Inte nog med att det faktum att det ar Fredag sa ar Fredagar alltid lite extra bra har i Shanghai. Vi har namligen ALLTID bra vader pa Fredagar. Det ar konstigt, men sant.

Det regnar ofta storre delen av veckan och ar gratt och mulet, men pa Fredagar spricker det upp och blir nagra grader varmare. Idag har vi knappt 20 grader, sol och nastan bla himmel (det blir aldrig klarba himmel har i Kina pga. luftfororeningar).

Det ar sadana dagar som det ar extra markbart att jag och Sofie inte ar fodda kineser (aven om vara ogon borjar bli smatt snea av allt ris). Vi flyttar oss efter solen- kineserna drar sig mot skuggan, vi forsoker fa lite farg - kineserna faller upp sina paraplyn for att skydda sig mot solen och en san dar "ful solbranna". Det ar roligt det dar med hur olika vi ar och jag kan inte sluta att smale nar jag ser ett gang kineser falla upp sina paraplyn nar det ar stralande solsken och 20 grader ute. Vi ar bara sa olika...

Har foljer en 10-dagars vaderrapport for Shanghai, CHN:

Detaljerad tiodygnsprognos
°F | °C
DagPrognosVindFuktighetNederb. förändr.
I dag
den 23 apr
KlartKlart

Högsta: 20° Lägsta:

6 m/s NNV 39% 5%
I morgon
den 24 apr
Em. molnigtEm. molnigt

Högsta: 20° Lägsta:

4 m/s OSO 26% 5%
söndag
den 25 apr
MolnigtMolnigt

Högsta: 17° Lägsta: 10°

9 m/s SO 51% 15%
måndag
den 26 apr
MolnigtMolnigt

Högsta: 17° Lägsta:

5 m/s V 73% 90%
tisdag
den 27 apr
KlartKlart

Högsta: 21° Lägsta: 12°

6 m/s NV 25% 5%
onsdag
den 28 apr
KlartKlart

Högsta: 22° Lägsta:

7 m/s NV 39% 40%
torsdag
den 29 apr
KlartKlart

Högsta: 24° Lägsta: 11°

4 m/s VSV 26% 5%
fredag
den 30 apr
MolnigtMolnigt

Högsta: 24° Lägsta: 15°

6 m/s S 44% 5%
lördag
den 1 maj
KlartKlart

Högsta: 30° Lägsta: 14°

4 m/s SV 41% 30%
söndag
den 2 maj
KlartKlart

Högsta: 31° Lägsta: 12°

2 m/s SO 44% 5%


Harligt va?!

K3-1 ar min absoluta favorit klass..

Det som gor Tisdagar och Torsdagar nagot battre (trots trakig K1 lektion pa lunchen) ar att jag ska vara hos K3-1 som ar den basta kindergarten klassen nagonsin. Nar jag kommer pa morgonen sa kommer de framspringande och ropar "Good morning teacher Sandra" eller "Teacher Sandra, we missed you"- det har med titlar ar viktigt- innan de ger mig en stor kram..

Idag kom dessutom Vivian fram och viskade "Teacher Sandra, I love you" innan hon gav mig en liten puss pa kinden, vilket sjalvklart gor en lite extra glad.

Det finns sa manga gulliga individer i K3-1, aven om vissa har dem har overskotts energi och det ar energikravande att fa dem att sitta still sa gillar jag att undervisa dem. Hur som helst ar det dags for min att ga tillbaka till klassrummet nu. Idag borjar vi med bokstaven R, riktigt roligt...






Dags for Grey's och snacks

Pa Mandag och Tisdags kvallar brukar jag och Sofie passa pa att ta det lugnt och se pa nagra avsnitt av Grey's (som Sofie for ovrigt har fatt mig att alska). Det skulle dock inte vara en riktig Grey's kvall utan frukt och snacks sa nu ska jag forbi frukt- kvinnan (den snallaste som finns) och handla farska litchies/ jordgubbar/ kumquats innan jag gar till supermarket for att handla lite snacks...

I Kina ater de kycklingfotter som snack,
nagot som jag och Sofie inte riktigt lart oss att tycka om an.

Pavag hem fran skolan..

Pavag hem fran jobbet moter jag ofta mina elever, sa aven idag. Jag horde nagon ropa " Teacher Sandra" och sedan sag jag tva av mina sma gulliga elever komma springade. De sprang fram till mig och gav mig en stor kram och en puss pa kinden.

Nar jag hade sagt hejda till mina tva elever, Vivian och Joe, sa hor jag aterigen "Teacher Sandra" och vander mig om. Den har gangen ar det Medy, en annan av mina elever, som kommer springade och ger mig en kram och avfyrar ett stort leende.

Nar jag har kommit 10 meter narmare Baozi kvinnan (och en god middag) hor jag annu en gang "Teacher Sandra och vander mig om. Da ar det Davids tur att komma fram och ge mig en bamsekram.

Sa jag kunde inte gora ngaot annat an att ga hem med ett stort leende pa lapparna samtidigt som jag smaskade pa min Baozi...


Ser man rok vet man  att det finns en Baozi-kvinna i narheten,
 vilken betyder en god middag for 0,8 yuan (dvs. 80 ore).


Secret Sunday


Bilden ar snodd fran Sofies blogg.

Jag och Sofie har vara smultronstallen (ofta matrelaterade) i Shanghai och i Sondags hittade vi ytterliggare ett stalle som numera tillhor top 10, namligen Secret Recipe. Secret Recipe ar en blanding mellan ett cafe och en restaurang och ligger pa bottenvaningen av ett stort varuhus, Raffles city. I deras sortiement finns allt fran 1 kg tartbitar for 18 kuai till goda piroger och pajer. Ett riktigt smultonstalle med andra ord!

Sa I Sondags kunde vi bocka av kyckling pirogen och morotskakan fran varan prova- pa- lista, dvs. deras meny som hanger pa var vagg. Betyg: 5 av 5 mojliga.

Forrutom en fika i parken sa akte vi aven till en marknad (t-bana: Nanpu Bridge) dar man kan bestalla och sy up klader som man sjalv har ritat eller kopiera designer plagg. Sofie bestallde en klanning som hon sjalv hade designat, sa om 1-2 veckor kommer vi att ga tilblaka for att se hur hennes egendesignade klanning ser ut i verkligheten. Jag tror att den kommer att bli riktigt fin...


Shanghai world expo- nu har vi biljetter!


Expo-maskoten ar en riktig kandis har i Shanghai.

Forra veckan sa kopte vi vara efterlangtade biljetter till Shanghai World Expo som borjar om tva veckor. Har i Shanghai rader det Expo- hysteri och expot slar till och med OS i Beijing i omfattning. Over hela stan finns affischer och varje dags tickar nedrakningmaskinera nerat for att om mindre an 2 veckor na 0 dagar:0 timmar:0 minuter. Varje gang vi slar pa tv:n sa ar det reklam for expot och snart sa kan vi expo- laten utantill.

Hur som helst, 150 yuan fattigare kommer vi nog iallafall att fa upleva nagot riktigt haftigt. Vi planerar att besoka expot den 9 maj och det lar vara galet mycket folk och jippon inne i stan. Shanghai World Expo ar en varldsutstallning, dar de flesta av varldens lander har varsin paviljong. Arets tema ar "Better city, Better life" och det beraknas komma over 90 miljoner besokare fran 1 maj till sista oktober.

Det kommer att bli riktigt haftigt och vi bada ser fram emot den 9 maj. Expo- omradet ar riktigt stort och innefattar manga paviljonger sa jag och Sofie har satt som mal att se Sveriges och Kinas paviljonger och sen far vi se hur manga av de andra paviljongerna som vi hinner att besoka...


土耳其公布展馆方案 展示文明摇篮的多个
Manga gillar Turkiets paviljong,..

Macau Pavilion
..men jag gillar Macaus...

United Kingdom Pavilion
..och Storbrittaniens pavijong ar ocksa haftig.

Sweden Pavilion
Sveriges paviljong maste jag saga ar lite halvtrakig. Roligt ar dock att att alla som jobbar i den svenska paviljongen kommer att ha pa sig specialdesignade HM klader.

China Pavilion
Kinas paviljong ar ett maste att besoka.


...och Lordagen var inte samre!

Okej, den har helgen ar bara sa perfekt (om man hoppar over oppet hus pa skolan nar jag och Sofie jagade runt elever med klistermarken mellan 9-11): vadret ar fortsatt super- sommarvarme och solsken, frappucinon pa Starbucks har aldrig varit godare, en mysig promenad genom Shanghai's gator med Jami slar aldrig fel och en mysig filmkvall med Sofie maste vara pricken over i:et.



I Kina finns det inget "att hyra film". Har gar man till sin "DVD-gubbe" pa gatan och koper nya filmer for 3-5 kronor.


Jag har alltid alskat Fredagar...

Jag har alltid alskat Fredagar. Da har man helgen framfor sig, kan unna sig godsaker och sa gar alltid de basta progammen pa tv. Fredagar ar absolut inte samre har i Kina, aven om programmen alltid ar lika daliga pa tv...

Pa formiddagen fick vi reda pa att vi skulle ha office-hours hela dagen, vilket betyder att vi i princip inte har nagot att gora eftersom vi inte behover skriva varken lektionsplaneringar eller forbereda annat material. Sa de ville bara att vi skulle sitta dar, en hel dag utan att gora ett dugg. Efter en diskussion med var kontaktperson och lite svensk envishet kom vi fram till en bra deal- vi fick Fredagen ledigt mot att vi jobbade 2h pa Lordagen.

Sa vi begav oss in till stan och satte oss pa var favorit Starbucks i People's park. Vadret var underbart- bla himmel och stralande sol och det var hur mysigt som helst att sitta pa Starbucks och skratta at hur rolig var knasiga kontaktperson ar.

Efter en fika pa Starbucks och en sushi-picknick i parken bestamde vi oss for att ga pa bio, vilket var en perfekt avslutning pa en helt underbar dag. Sa vi gick till Peace Cinema, av de basta biograferna i Shanghai och kopte biljetter till Alice i Underlandet. Det var riktigt mysigt att ga pa bio och riktigt roligt for den delen ocksa- eller hur Sofie?!

Jag och Sofie kunde namligen inte sluta att skratta at varandra nar vi hade pa oss de riktigt fracka 3D-glasogonen...


Peace cinema ligger precis brevid People's square och hela undervaningen bestar av en chokladbutik, farligt...




Pa nyheterna: jordbavningen i Quinghai provinsen

Jordbavningen i Quinghai har dominerat sandningarna pa CCTV 9 (den enda utlandska kanalen) de senaste dagarna. Senast sa var dodssiffran uppe i 900 och utover de sa ar det tusentals skadade och hemlosa som vantar pa hjalp. Det harda klimatet med temp. under -15 pa natten och det svara vagunderlaget gor inte heller  raddningsarbetet lattare...




ap10041403103
Hus som rasat i Quinghai. (bild fran unicef.se)

Trist vader..

Vadret i Shanghai ar fortsatt gratt, regningt och kallt.


Nar det ar daligt vader gor man bast i att ta med sig att paraply. Nagot jag alltid glommer
och darfor far lana barnens sma rosa paralyn som inte tacker mer an mitt huvud...

Nu kommer storyn om mjolken...

Jo, sa har var det...

En dag, for nagra veckor sedan blev jag uppraggad av nagon slags agent pa Peoples Square. Efter manga om och men gav jag henne iallafall mitt telefonnummer och nar Eve var har sa horde hon av sig angaende en casting. Efter att ha funderat ett tag sa tankte jag - VARFOR INTE?- och bestamde mig for att aka dit.

Det visade sig att vara en casting for en mjolkreklam som ska sandas over hela Kina och i Shanghai i samband med expot.

Nar jag kom till castingen ville de att jag skulle satta pa mig en kjol och en topp, som sjalvklart var gjorda for nagon halften sa lang och halften sa bred som mig. Sa jag sa bestamt att jag inte tankte satta pa mig kladerna, vilket de accepterade och jag fick ha pa mina egna klader nar jag tog lite testfoton och spelade in en kort film om mig sjalv.

En vecka senare horde agenten av sig igen och sa att hennes klient ville ha mig med i reklamfilmen och att jag skulle komma pa provinspelning. Jag tvekade, men tankte sedan - VARFOR VARFOR VARFOR INTE?- sa jag begav mig till filmstudion. Nar jag kom dit sa traffade jag Carolina, en tjej fran sydamerika som ocksa skulle vara med i reklamfilmen. Hon var kladd i en hulahula kjol och hennes roll skulle vara den dansade hawaii-tjejen som alskar youghurt. Jag borjade gapskratta direkt nar jag sag henne och hon gjorde detsamma. Oh jag tankte, min outfit kan val iallafall inte vara varre an det dar..?! Men jo, det kunde den...

Sa efter att ha halsat pa filmteamet fick jag reda pa att min roll skulle vara den sportiga, glada och sota cheerleadern som alskar mjolk och jag borjade nastan grata av skratt nar jag fick se min outfit. Nu var det carolinas tur att skratta tillbaka. Fem minuter senare kom jag ut fran provrummet med en vit kjol och en vit cheerleader topp pa mig och ett par vita gympaskor. De satte upp mitt har i en hog toffs och jag sag faktiskt ut som en cheerleader..haha..

Sen var det min tur att komma in i filmstudion. De borjade med att at foton fran oliak vinklar och aterigen fick jag gora allt jag kunde for att inte borja gapskratta da de ville att jag skulle gora "a sporty pose" dar jag latsades springa samtidigt som jag holl en forpackning med mjolk i handen. Tillslut sa brast jag ut i skratt nar de ville att jag skulle latsas att stota kula...

Efter denna fotosession var det dags for video inspelning. Nu ville de att jag skulle dricka mjolk, se overdrivet glad ut och avsluta med att le och titta in i kameran samt att saga: "Mhm, MILK! It's so delicious". Jag fick verkligen gora allt jag kunde for att itne borja att gapskratta och jag lyckades ganska bra trots att jag kande mig urlojlig och dessutom hade en stor publik. Tanken- om jag klarar av det har och kan vara en tontig cheerleader som kallar mjolk "so delicious" sa kommer allt annat att vara en baggis. Da visste jag dock inte att jag hade en sak kvar att gora..

Jo, sen var det dags att gor vad? - Sjunga. Alla som kanner mig vet att jag ar langt ifran en tjej som skulle passa som en cheerleader och att jag verkligen hatar att sjunga. Nu var det tydligen dags att andra pa det!
Sa jag fick hora sangen snabbt " The more we are together the happier we will be. Cause your friends are my friends and my friends are your friends etc." och sedan var det 1,2,3 och ACTION!

Dar stog jag i cheerleader klader, med 30 personer i publiken och ett helt kamera team omrking mig och forvantades att sjunga. Sa vad gjorde jag? Jo, jag tankte att jag spelade teater och borjade att sjuinga. Tydligen sa fick jag till det riktigt bra och de gillade min sangrost. PS! Inga mutor var inraknade har Sofie.

Sedan var jag antligen klar och var nojd med att jag hade gatt dit och gjort saker som ar sa langt ifran mig som man kan komma. Men tur var det att jag jag dit! For jag gick darifran med en ny kompis, Carolina och med ett leende pa lapparna efter en rolig eftermiddag...


Tank er mig i cheerleader klader, drickandes mjolk och saga "It's so delicious".


Det svara med att vara larare I Kina..


K3-2 (fr. vanster: Eddie, Carnie, Tim, Oliver, Eric, Ray, Bob,
Angie, Maggie, Amy, Mary, Yuki, Chris)




K3-1 (Fr. vanster: Sally,Crystal, Betty, Eric, King, Vivian, David,
Joe Wu, Anna, Joe, Jeff, Donna Bill, Alex, Eric, Kelly, Leo, Shirley)

Ovan ser ni de tva klasser jag har tva dagar vardera i veckan ( 5-6 aringar), forrutom dessa har jag aven tva K1 klasser (2-3 aringar) en gang i veckan och en annan K3 klass en gang i veckan. Jamfort med att undervisa aldre elever, middle- och highschool, som jag gjorde i Shenyang sa ar det inte lika tidskravande att forbereda lektionerna i Kindergarten. Det ar bara att fixa lite flashcards, sanger och bocker sa ar man klar for lektion.

I bade Yucai (min skola i Shenyang) och Angel Kindergarten (mina nuvarande skola i Shanghai) sa fanns och finns det vissa saker jag har sa svart att forsta, exempelvis hur de straffar barnen och ofta skriker eller ar valdigt hardhanta. En annan som jag inte alls forstar i var Kindergarten ar varfor de stressar pa barnen hela tiden. Jag hor "kuai dian" konstant, vilket betyder skynda. At, kuai dian! Drick, kuai dian! Satt er ner, kuai dian!

Jag forstar inte varfor de skapar en sa stressande miljo for barnen, men a andra sidan ar det manga saker som jag inte forstar och nog aldrig kommer att forsta med Kina.

Igar hade jag dock min konstigaste skol-upplevelse hittills i Kina (darav inlagget). En av mina elever har alltid tyst och valdigt "instangd i sig sjalv" anda sedan start och jag forstod inte varfor forran jag horde att hennes pappa brukar vara valdigt harthant mot henne. Igar daremot var hon, den den lilla, blyga tysta, instangda tjejen helt annorlunda och tyvarr sa var det ingen positiv forandring.

Hon var fortfarande inne i sin egna varld, men den har gangen var hon helt hyper och gick runt och gapskrattade for sig sjalv HELA DAGEN. Vad gor man som larare nar en elev som brukar vara knappttyst helt plotsligt sitter och gapskrattar non-stop?

Jo, man blir orolig. Hon ar ju en av "my kids" som vi sa fint kallar dem..

Sa jag pratade med min assistent som berattade att hennes foraldrar tror att hon har nagon slags storning och darfor gar hon numera pa medicin. Jag forstar verkligen inte, aterigen, hur de bara kan ge en 5 aring medicin sadar sa att hon blir som drogad och inte langre ar kontaktbar.

Jag forstar inte, men som sagt.. vissa saker forstar man bara inte...




Helgen

Efter en rolig Fredag med demo-lektioner for foraldrarna sa kom antligen den efterlangtade helgen. Pa Fredags kvallen bestamde vi oss for att aka in till stan for att klippa oss och det finns ingen battre salong an Bensen (i Jing'An omradet). Jag har varit dar en gang forrut och det var lika trevligt att komma dit igen.

Det ar en av fa salonger som jag vagar ga till och slappna av nar de klipper mitt har utan att vaka over frisoren som en hok. Mark, "var frisor" ar duktig och valdigt trevlig. Dessutom ar han van att bade klippa oich farga vasterlansk har, vilket verkligen marks...

Hur som helst sa blev vi bada fina i haret och det kandes skont att kunna unna sig nagot efter att ha levt "ett fattigt liv" med haliga klader och utan att lagga nagra som helst pengar pa utseende.

Pa Lordagen hade jag en dag pa egenhand och jag gick i princip runt i alla delar av centrala Shanghai. Det ar verkligen nagot jag alskar med Shanghai, att man kan ga overallt och slipper att aka tunnelbana eller taxi. Det ar ocksa roligt att  hur olka alla delar av Shanghai ar- omradet runt Jing'An, French Concession area, och omradet runt Nanjing Rd mm. I Shanghai finns lite av allt och det ar definitivt inte sa vasterlanskt som alla sager om man bara lamnar omradet kring Nanjing Rd.

Efter en lyckad shopping pa Nanjing Rd och Houhai Rd kom jag stolt hem med en ny jacka och ett par nya skor. Sa skont det kandes att antligen ha ett par nya klader (utan hal och slitning)...


Nar jag ar i stan sa undviker jag helst Nanjing Rd. Hall utkik efter mitt inlagg med Shanghai tips som snart pbluiceras i bloggen...

Med sjalvfortroende pa topp!

Wow, vad roligt det var med demolektionen for foraldrarna. Min lektion gick precis som jag hade hoppas, jag foljde min lektionsplanering bra och bade jag, foraldrarna och barnen hade det roligt. Nagra andra foraldrar var aven dar for bestamma om de deras barn ska borja I skolan eller inte och dem som jag pratade med ville forsakra sig om att deras barn kommer att borja I min klass. Det maste val vara ett bra tecken?!

Jag ar verkligen pa toppenhumor just nu efter att ha fatt mycket berom och positive feedback fran foraldrarna och andra larare, YES! Min assistent trodde nog att gick pa droger sa mycket som jag far omkring och hoppade runt I klassrummet...

Men jaklar vad kul det var!


Vi borjade lektionen med sangtavling.


Sedan var det dags var flashcards lekar.


“No smoking”, “No shouting”, “No pushing”


Mina "kids" gick runt och larde de aldre reglerna infor expot.


Morgonen borjade med kinesisk opera- vackert, men inte lika uppskattad kl. 9 pa morgonen.

“No smoking”, “No shouting” och “No pushing” var ledorden for dagens Fredags akvititet. Morgonen borjade med lek som vanligt och sedan gick vi igenom reglerna for Shanghai World expo pa engelska och kinesiska. De fick ocksa lara sig att saga “Better city, better life” som ar sjalva grundiden bakom expot.

Sedan fick de satta pa sig roda band med kinesiska tecken som jag inte forstod vad de betydde innan det var dags att bege sig ut I regent. Vi skulle namligen besoka ett center for pensionarer, vilka mina elever skulle lara reglerna for expot.

 Det var sa gulligt nar de forsokte lara de aldre engelska och det blev mycket skratt pa vagen tills de antligen kunde saga saga de tre reglerna pa nagorlunda bra.

Nu ar det dags for demo-lektion for foraldrarna. Jag har laddat upp genom att terrorisera Sofie  med barnsanger som jag ska sjunga med min klass.: “Polly put the kettle on”, “Five little peas”, “Hello, how are you”… stackars Sofies oron!

 PS! Lid inte med Sofie for mycket for hon ar varldest mest osociala manniska  just nu med sin Twilight bok I handen…


Evelina i Shanghai


Jag och Eve i en av Shanghais alla parker.


Sota Eve pa Nanjing Rd.


Old town. Eve larde sig att posa som en kines valdigt snabbt.


Matlagning och fordrink hemma i lagenheten.


Party pa Paramount. Sofie och Kieran i bur- dar de hor hemma!


Det blev manga fried rice nar Eve var har, aven 5.00 pa morgonen.


Sota Eve pa kara Starbucks. Vilken mysig dag det var den dar lyckade Fredagen!


Jag, Eve och Sofie.


Jag och Eveluttan pa Nanjing Rd.


TACK FOR 10 UNDERBARA DAGAR ALSKLINGEN!


I vantan pa en uppdatering...

Bade jag och Sofie har varit valdigt daliga pa att uppdatera pa den senaste tiden, eftersom vi har varit valdigt "busy" som Stureplans-stekarna i Beijing skulle saga. Kommande inlagg kommer bland annat att handla om: mer sjukhusbesok, Evelina i Shanghai, paskfirande, hur underbart det vara att ata smagodis och nagot som har med mjolk att gora...

Sa tills dess njut av denna vackra bild fran vart paskfirande pa skolan..


Sjukaste sjuka sjukhus-besoken

De senaste tva dagarna har jag och Sofie hunnit med tva sjukhus besok. Pa Sondagen akte vi till Renhai hospital(nara IKEA, mums!) for att gora slag I saken och ta den tredje sprutan mot Hepatit B. Efter att ha ringt runt till sjukhus efter sjukhus sa var vi riktigt glada nar vi hittade Renhai hospital som varken hade lojliga “doctor fees” eller “ transportation fees” a la 900 yuan.

Hur som helst, kom vi dit efter att ha irrat omkring I 1-2h och forsokt att hitta ratt gatunummer. Helt plotsligt saknades nummer 1-300 (vi skulle till 133) och fick senare vi reda pa att dessa nummer lag helt random, helt I mosatt riktning. Ja, vi fick ta taxi till slut!

Sa vi kom dit, blev forvanade over hur vasterlanskt och frascht allt sag ut (speciellt den fina soffan som vi ville sno med till varan lagenhet). Vi fick ga till en speciell avdelning for vasterlanningar, VIP-avdelningen sa jag antar att den vanliga avdelningen inte haller samma standard.

Val dar slanger jag ur mig kommentaren “de tar ganska kul att vara pa ett sjukhus igen”, vilket jag inte skulle ha gjort. Tva minuter senare var det dags for rutinkontroll och jag akte dit pa det forsta testet, blodtryck/puls. Jag hade tydligen valdigt lag puls och lakarna tyckte definitivt att jag skulle kolla upp det.

Sa efter sprutan var det dags for EKG. Sofie satt I vantrummet, som rakade vara vantrummet for gravida (och detta var da inte VIP-avdelningen). Jag fick ga in I ett annat rum, satta mig pa en brits bakom ett skynke och fick pa mig varldens konstigaste apparat, senare kallad “lichie-maskinen” (endast Evelina och Sofie forstar vad jag menar). Efter lichie-upplevelsen fick vi antligen lamna  sjukhuset och jag har aldrig varit sa glad over att lamna ett sjukhus, ja forran en dag senare vill saga..

Da var det namligen Mandag, en dag jag sent kommer att glomma.

Efter lunch blev vi hamtade av skolbussen och akte till ett sjukhus en bit bort fran skolan. Vi fick varsitt dokument (som sag ut som ett pass) som skulle stamplas vid varje rum/ undersokning. Vi blev namligen skickade fran rum till rum, likt Boda Borg eller Fangarna pa fortet dar vi genomgick olika undersokningar. Det forsta vi fick gora var att lamna blodprov pa ett valdigt kinesiskt satt forstass- in med armen genom luckan, ett hart plastband runt armen, nal in, nal ut, NASTA!

Efter blodprovet gick vi vidare till nasta rum for att kolla pulsen. Vi fick stoppa in armen i nagon konstig maskin som laste av vara varden innan vi fick den vardefulla stampeln och kunde skynda oss vidare till nasta rum. For det efterfoljande rummet var ju sa himla roligt, eller hur Sofie?!

Vi fick lagga oss pa en brits, de kollade var hjartrytm och helt plostligt sa borjade de klamma oss hart pa magen. Vi kunde inte lata bli att skratta och det slutade med att bade vi och sjukskoterska stod dar och bara skrattade.

Efter en till stampel var det dags for det konstigaste rummet, namligen rontgen. Vi fick ga in i ett rum, en i taget. Nar jag kom in i rummet hade jag ingen aning om vad jag skulle gora. Vad skulle ni gora om ni kom in i ett tomt rumt med en stalplatta med enapparat runt?

Efter nagra sekunder horde jag en rost som sa nagot pa kinesiska och jag antog att jag skulle stalla mig pa plattan. Da horde jag att hon sa nagot om att blunda sa jag stod dar pa stalplattan och blundade och hade ingen aning om jag gjorde ratt eller vad som skulle handa och jag tankte " Jaha vad gor jag nu da?". Da borjade stalplattan att rora pa sig och jag stod dar och forsokte halla mig for skratt. Jag hade skrattat i alla rum sa nu tusan skulle jag klara av att vara allvarligt, men det gick ju sadar. Feg som jag var sa vagade jag iallafall inte oppna ogonen tills jag plattan slutade att rora pa sig och jag skyndade mig ut sa fort jag bara kunde..

Efter en till stampel hade jag bara en stampel kvar, EN STAMPEL. Bade jag och Sofie andades ut och vi forsokte hitta det sista rummet, som sjalvklart skulle visa sig vara det varsta. Vi fick namligen genomga en snabb gynekolog undersokning, inte sa farligt, men anda nagot man helsy vill slippa (allra helst i Kina).

Efter var sista stampel fick vi antligen lamna sjukhuset och jag hoppas att det drojer lange innan jag behover aka tillbaka till ett sjukhus igen...

Dr Wei Sheng 
Jag slapp iallafall undan den har behandlingen... 

Fresh mart- ett stort WOW!

Oj, vad lange sedan det var jag uppdaterade bloggen. Det betyder att jag har haft det fullt upp och det har jag!

Hur som helst sa hade jag och Sofie en undebar helg, ja numera ar det tva veckor sedan. Vi akte till Zhongshan park, njot av solskenet, kinesisk musik och street-food. Sedan avslutade vi dagen med ett besok pa Fresh Mart (nara Jing’An temple station) och det kan sammanfattas med ordet WOW (eftersom det var I princip det enda vi sa nar vi spenderade 1,5h med att kolla igenom deras sortiment)!

 “WOW, titta dem saljer avocado”

 “WOW,  titta, lax”

Vi maste ha sett riktigt faniga ut nar vi gick upp och provsmakade allt fran vitloksBROD (riktigt brod, inte kinesiskt luftigt brod) till ostar. Det slutade iallafall med att vi gick darifran med en kasse med lax, rosevin och lite annat smatt och gott infor kvallen. Ah, jag alskar dessa myskvallar med Sofie och lite snax framfor tv:n!


Zhongshan park, lite majs, en fet wrap och en kinesisk tant som gor gymnastik ar allt som behovs for en lyckad eftermiddag. Slang pa en falsksjungande tant som sjunger kiensisk opera ( aoughh) sa blir dagen oslagbar! (Bilden ar snodd fran Sofie som i sin tur har snott den fran google.)


RSS 2.0