"It's so interesting" borde förbjudas


Jag och mina domar-kollegor

Hade en riktigt rolig Lördag. Förmiddagen spenderades i en skola brevid Rices (var kontaktpersons) kontor där jag, Mel och Blandine var domare i en engelsk tävling för skolans middle school- elever (runt 13 ar). Vi dömde första kvalomgangen, dvs. da alla elever som vill kan delta. Tävlingen gar till sa att eleverna kommer in en och en till olika klassrum. I varje klassrum sitter en foreign judge och tva kinesiska domare samt en sekreterare. Eleverna har sedan tva minuter pa sig att presentera sig själv och sedan turades vi domare om att ställa olika fragor samtiigt som vi fick fylla i en lista med olika kriterier och skriva ner poäng.

De flesta deltagarna var riktigt nervösa, pratade i 110 km/h och man märkte hur de kunde varenda ord i sin presentation utantill (som de fördmodligen inte ens hade skrivit själva). Ofta berättade de vilka ämnen de tycker om i skolan, lite om sin familj och deras bra samt daliga egenskaper. När vi sedan kom till själva "utfragnings-delen" var det alltid lika kul att höra deras svar, som i 99% av alla fallen var "It's so interesting".
Vi domare fick alla ett häfte med olika fragor vi kunde ställa (som var skrivna pa en riktigt dalig engelska), vilka var lite halvknasiga. Fragorna var allt i fran "Does your father smoke?" till " Have you ever said hello to a stranger on the street?" och dessutom var det alltid ja/nej-fragor, vilket inte gav sa mycket. Varje gang vi domare ställde fragan "Why do you like English/think that's important/want to become a doctor?" fick vi alltid svaret..ja gissa vad?! "It's so interesting..." förstass...

Det bästa var när den sista eleven, en tjej (13 ar) sa " I'm very lovely, but the other students in my class don't think I'm lovely" under sin presentation och fick följfragan "What do the other students think about you?". Da sa hon "Hm..they think I'm interesting", den andra domaren fragade da " What do you think about them?" och svaret blev "I think they are interesting too". Klockrent, en bra sammanfattning av dagen!

Det var ocksa roligt när framförallt en av de andra kinesiska domarna ställde fragor- jag förstod knappt fragan själv! Hon fragade bland annat: "Do you like spott?", vilket skulle betyda sport. Var svart att halla sig för skratt ibland, men var tvungen att försöka vara seriös. Ibland är dock Kina "sooooo China" som alla ttc:are säger, vilket inte minst märktes när vi bedömde eleverna. En tjej som knappt kunde prata engelska fick full pott av en av de kinesiska lärare och jag kunde verkligen inte första varför tills hon sa "Oh she's so cute, she is the daughter of one oy my friends". De andra domarna var  dock riktigt gulliga och trevliga sa vi hade det väldigt kul tillsammans. Vi bytte nummer och ska försöka ses nästa helg och sa ska d elära mig att göra dumplings. Jippi!

Kvällen avslutrades med middag, mandarin lektion hos Crystal (som bjöd pa hemgjorda dumpling-mums!) och sedan kvällsfika pa Starbucks med Johanna, Kira och Mel. Det är pga. av min stora cappucino som jag sitter framför datorn istallet för snosar i sängen, är inte van med koffein längre sa far en riktig energi-kick när jag dricker kaffe.

Hur som helst, dags för lite film och riktig choklad (med utropstecken) som mamma skickade fran Sverige. Vilket ögonblick, att öppna förpackningen och känna doften av choklad. Wow!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0