DEL 2-Sichuan 四川


Sichuan

Szechuan is highlighted on this map


Sichuan ar en provins i sydvastra Kina som bland annat gransar till Yunnan (i syd), Gansu (i norr) och ar omgiven av Himalaya i vast. Klimatet ar nagot mildare an i Yunnan och nar vi kommer dit kommer temperaturen antagligen att ligga runt 16-22 grader.

I Sichuan ar Han-kineserna den klart dominerande minoritetsgruppen, men dar finns aven 15 andra minoritetsgrupper. Efter att ha rest i Yunnan har jag blivit mer intresserad att veta mer om dessa da man marker hur mycket deras kultur avspeglar deras vardag. Det som ar roligt med Sichuan ar att provisen, pga. sitt lage, ar influerat av Tibet. Jag och Sofie ser redan fram emot att prova tibetanska delikatesser och smycken.

Liksom Yunnan sa ar Sichuan aven kand for sin vackra natur. Dar finns allt fran vattenfall, till hoga bergtopapr och varma kallor. I Sichuan finns aven tre platser som ar med pa "World cultural and natural heritage list", varav vi iallafall ska besoka tva: nationalparken Juizhaogou och Mount Emei Shan.

Att introducera Sichuan utan att namna Sichuan-koket vore en skam. Sichuan ar den typ av Kinba mat som liknar den som vi ar vana med hemma (aven om likheten ar liten) och maten ar ofta mycket kryddstark. Kung Pao Chicken, Gong Bao ji Ding, ar en kand ratt fran Sichuan som gar att bestalla runt om i Kina. Kung Pao Chicken (bestaende av stekt kyckling med jordnotter och massor av chili) rakar dessutom vara en av mina favoritratter. Forrutom manga kanda ratter finns aven billig streetfood att fa tag pa overallt.


Det kanns alltsa helt klart som en stad for matvraken Sandra och Sofie!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0